Teritoriju pārvaldība

Apstiprināts Informatīvais ziņojums par ES tiesību aktos noteikto obligāto dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības un apkarošanas īstenošanu 2012. gadā

Ilze Vabole, AgroPols
04.04.2012

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi „Informatīvo ziņojumu par Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto obligāto dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības un apkarošanas īstenošanu 2012.gadā ”, ko 3. aprīlī akceptēja valdība, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Ministru kabinets 2011. gada 26. aprīlī jau izskatīja un atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto „Informatīvo ziņojumu par Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto obligāto dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības un apkarošanas īstenošanu 2012. gadā”. Pēc ziņojumā noteikto dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības un apkarošanas programmu izskatīšanas un apstiprināšanas Eiropas Komisijā (EK) papildus ir sagatavota un iesniegta izskatīšanai un apstiprināšanai EK programma „Bišu infekcijas slimību uzraudzība un kontrole” , ko arī 2011. gada 27. septembrī apstiprināja valdība.

Tomēr ZM ir apzinājusi vēl vairākas izmaksu pozīcijas, kurām nepieciešami papildlīdzekļi no valsts budžeta, tādēļ ir sagatavots „Informatīvais ziņojums par Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto obligāto dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības un apkarošanas īstenošanu 2012. gadā”. Ziņojumā norādītie finanšu resursi nepieciešami, lai nodrošinātu Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto obligāto dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzību un apkarošanu.

Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzību un apkarošanu Latvijā organizē un īsteno Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kas arī izstrādā programmas un īsteno tās, izmantojot piešķirtos valsts budžeta līdzekļus. PVD 2012. gadā plāno turpināt šādas programmas:

· „Salmonelozes ierosinātāju kontroles programma mājputniem (S.Enteritidis, S.Typhimurium)”,

· „Salmonella spp. kontroles programma (S.Enteritidis, S.Typhimurium, S.Hadar, S.Infantis un S.Virchow)”,

· „Putnu gripas (putnu gripas ierosinātāja apakštipa H5 un H7) uzraudzība”,

· „Infekciozā katarālā drudža uzraudzība”,

· „Trakumsērgas uzraudzība un apkarošana”,

· „Transmisīvo sūkļveida encefalopātiju uzraudzība un kontrole”,

· „Bišu infekcijas slimību uzraudzība un kontrole”,

· „Aitu un kazu brucelozes uzraudzība un kontrole”.

Programmu īstenošanas izdevumi (Ls 2 443 068) tiks segti no ZM budžeta programmas „Citu Eiropas Savienības politikas instrumentu projektu un pasākumu īstenošana” un finansējums 2013. gadam un turpmākajiem gadiem paliks analogs 2012. gadā apstiprinātajam. Bet, lai šo summu nodrošinātu, vēl nepieciešams finansējums Eiropas Savienības līdzfinansēto dzīvnieku infekcijas slimību profilakses un apkarošanas programmu īstenošanai 2012. gadam Ls 210 543, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pieprasāms no valsts budžeta programmas „Nesadalītais finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai”.

Plašāka informācija pieejama Ministru kabineta mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana