Teritoriju pārvaldība

Izlīdzinās atbalsta intensitāti starp šķirnes un pārraudzības saimniecībām cūkkopībā

Ilze Vabole, AgroPols
24.04.2012

24. aprīlī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2012. gada 17. janvāra noteikumos Nr. 64 „Kārtība, kādā piešķir valsts atbalstu vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā, kā arī to ģenētiskās kvalitātes noteikšanai un produktivitātes datu izvērtēšanai”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Izmaiņas noteikumos paredz izlīdzināt atbalsta intensitāti starp šķirnes un pārraudzības saimniecībām, lai saglabātu ciltsdarba attīstību pārraudzības ganāmpulkos cūkkopības nozarē un mazinātu Krievijas Federācijas noteiktā importa aizlieguma ietekmi uz cūkkopības saimniecību finansiālo stāvokli.

Lai novērstu ģenētiski augstvērtīgu vaislas sivēnmāšu izkaušanu un nodrošinātu esošā ciltskodola saglabāšanu, ir izlīdzināta atbalsta intensitāte par sivēnmātes ģenētiskās kvalitātes noteikšanu un produktivitātes novērtēšanu. Izmaiņas noteikumos paredz šķirnes saimniecībām samazināt atbalsta intensitāti no 90 līdz 25%, bet pārraudzības ganāmpulkos palielināt atbalsta intensitāti no 10 līdz 25%. Atbalstu izmaksās, nepārsniedzot piešķirto finansējumu cūkkopības nozarei 832 000 latu apmērā.

Izmaiņas noteikumos ļaus saņemt vienlīdzīgu atbalstu (25% no katrā ganāmpulkā esošām vaislas sivēnmātēm) visām cūkkopības nozares saimniecībām, kas nodarbojas ar ciltsdarbu. Saņemtais atbalsts ļaus saglabāt sivēnmāšu ciltskodolu un saglabās cūkgaļu ražojošām saimniecībām iespēju iegādāties vaislas jauncūkas no Latvijā esošajām šķirnes un pārraudzības saimniecībām. Tāpat plānots, ka grozījumi mazinās Krievijas Federācijas noteiktā importa aizlieguma ietekmi uz cūkkopības saimniecību finansiālo stāvokli.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40248293&mode=mk&date=2012-04-24

AgroPols

x

Paroles atgadināšana