Teritoriju pārvaldība

Apstiprināti grozījumi mājas (istabas) dzīvnieku turēšanā un pārdošanā

Ilze Vabole, AgroPols
24.04.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2006. gada 4. aprīļa noteikumos Nr.266 „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai”, ko 24. aprīlī apstiprināja Ministru kabinets, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Grozījumi noteikumos veikti galvenokārt tādēļ, ka Latvija ir pievienojusies Eiropas 1987. gada 13. novembra Konvencijai par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību un noteikumos jāiestrādā Konvencijā noteiktās normas.

Vienlaikus noteikumi papildināti ar pavisam jaunu nodaļu par mājas (istabas) sesku turēšanu, ņemot vērā to, ka cilvēki Latvijā arvien biežāk izvēlas seskus (fretkas) turēt kā mīļdzīvniekus. Jaunā nodaļa ietver visus nosacījumus un prasības, kas jāievēro, ja cilvēks izvēlas mājās turēt mājas (istabas) sesku. Noteikumos skaidri noteikts aizliegums mājas sesku, tāpat kā suni vai kaķi, pārdot zooveikalos.

Noteikumos svītrota prasība, kas nosaka, ka mājas (istabas) dzīvnieku atļauts izmitināt nekustamā īpašuma koplietošanas telpās un teritorijā tikai tad, ja saņemta rakstiska visu kopīpašnieku un apsaimniekotāja piekrišana. Tā kā labturībai nav nekādu saistību ar īpašuma tiesībām uz nekustamo īpašumu, tad turpmāk rakstiskais saskaņojums ar kopīpašniekiem nebūs nepieciešams.

Noteikumi papildināti ar prasību, ka suni un kaķi būs atļauts atsavināt tikai tad, ja tas atbilstoši sugai ir vakcinēts, nākamajam īpašniekam nododot vakcinācijas apliecību vai mājas (istabas) dzīvnieka pasi (ja dzīvniekam implantēta mikroshēma).

Grozījumi noteikumos paredz, ka turpmāk zooveikala īpašniekam vairs nebūs nepieciešama atļauja tirdzniecībai ar mājas (istabas) dzīvniekiem. Pirms tirdzniecības ar mājas (istabas) dzīvniekiem uzsākšanas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektors specializēto tirdzniecības vietu pārbaudīs. Ja specializētā tirdzniecība vieta atbilst šo noteikumu prasībām, datus par zooveikalu ievadīs PVD uzraudzībai pakļauto uzņēmumu reģistrā. Pēc datu ievadīšanas reģistrā zooveikals drīkstēs uzsākt mājas (istabas) dzīvnieku tirdzniecību. Specializētās tirdzniecības vietas īpašniekam arī nebūs reizi trijos gados jāveic datu aktualizēšana PVD reģistros, vien tad, ja specializētajā tirdzniecības vietā ir notikušas izmaiņas, septiņu darba dienu laikā būs PVD par to jāinformē. Bet - saskaņā ar Konvencijas nosacījumiem - tirdzniecības vietā būs jābūt vismaz vienam apmācītam darbiniekam tirdzniecībā piedāvāto mīļdzīvnieku labturībā.

Jaunas prasības arī dzīvnieku īpašniekiem, kas pavairo tiem piederošo suni, kaķi vai mājas (istabas) sesku un atsavina to pēcnācējus. Turpmāk īpašniekiem būs jāiegūst atbilstoša apmācība, un jānodrošina, ka tam piederošie mājas (istabas) dzīvnieki ir apzīmēti un reģistrēti, kā arī jānodrošina, ka sunim, kaķim un mājas (istabas) seskam gada laikā nav vairāk kā viens mazuļu metiens.

Grozījumi noteikumos arī precizē, ka izstādē atļauts piedalīties suņiem un kaķiem, kas ir vakcinēti ne vēlāk kā 21 dienu pirms izstādes , bet 2,5-3 mēnešu veciem kaķēniem, kas nav atšķirti no mātes, atļauts piedalīties izstādēs, ja kaķa īpašnieks uzrāda dokumentu, kas apliecina kaķa mātes vakcināciju pret trakumsērgu.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācijai:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40239421&mode=mk&date=2012-04-24

AgroPols

x

Paroles atgadināšana