Teritoriju pārvaldība

Latvija pievienosies Eiropas integrētās gēnu banku sistēmai AEGIS

Ilze Vabole, AgroPols
24.04.2012

24.aprīlī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos noteikumus “Par Saprašanās memorandu par Eiropas integrētās gēnu banku sistēmas (AEGIS) izveidošanu”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Latvija jau ir pievienojusies 1992. gada 5. jūnija Riodežaneiro konvencijai „Konvencija par bioloģisko daudzveidību” un vairākiem citiem starptautiskiem tiesību aktiem, kas regulē pārtikas un lauksaimniecības augu ģenētisko resursu saglabāšanu un izmantošanu, kā arī Eiropas augu ģenētisko resursu tīkla sadarbības programmai (ECPGR). Latvijai ir iespēja arī brīvi pievienoties Eiropas integrētās gēnu banku sistēmai jeb AEGIS.

AEGIS ir Eiropas reģiona valstu izstrādāta reģionālās sadarbības sistēma racionālas pārtikas un lauksaimniecības augu ģenētisko resursu saglabāšanas nolūkā Eiropā. Tā pirmo reizi veidos Eiropas kolekciju, kas darbosies kā virtuāla (Eiropas) gēnu banka.

Pašreiz pārtikas un lauksaimniecības augu ģenētiskie resursi Eiropā tiek saglabāti aptuveni 500 institūcijās, kas atrodas 45 Eiropas valstīs. Kamēr ECPGR darba grupu ietvaros tiek veikts koordinācijas darbs, katra gēnu banka pamatā darbojas individuāli. Paturot to prātā, Eiropas reģiona valstis nonākušas pie slēdziena, ka ir nepieciešams uzlabot koordināciju un sadalīt pienākumus pārtikas un lauksaimniecības augu ģenētisko resursu saglabāšanā, pārvaldībā un pieejā Eiropā, izveidojot AEGIS.

Latvijai galvenie ieguvumi no AEGIS, parakstot saprašanās memorandu, būs uzlabota sadarbība ar citām valstīm, pievienošanās sistēmai dos papildu iespēju arī popularizēt Latvijas augu ģenētiskos resursus.

Saprašanās memorands paredz iespēju AEGIS piedalīties arī selekcijas institūtiem kā AEGIS asociētajiem dalībniekiem. Lai selekcijas institūti varētu iesaistīties kā asociētie dalībnieki, saprašanās memorands vispirms jāparaksta valstij.

Patlaban kultūraugu gēnu bankā, kas atrodas Salaspilī Mežzinātnes institūta „Silava” telpās, tiek saglabāti aptuveni 2000 Latvijas izcelsmes augu ģenētisko resursu paraugu no 72 augu sugām.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācijai:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40242173&mode=mk&date=2012-04-24

AgroPols

x

Paroles atgadināšana