Teritoriju pārvaldība

Noteiktu Agrovides atbalsta maksājumu pamatojumam nepieciešamo datu apkopošanu turpmāk veiks Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas Ornitoloģijas biedrība

Ilze Vabole, AgroPols
30.05.2012

30. maijā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2009. gada 17. jūnija noteikumos Nr.573 „Kārtība, kādā administrē Eiropas Lauksaimniecības garantiju fondu, Eiropas lauksaimniecības fondu lauku attīstībai un Eiropas Zivsaimniecības fondu, kā arī atbalstu valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai, lauku un zivsaimniecības attīstībai”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Izmaiņas noteikumos paredz deleģēt Dabas aizsardzības pārvaldei un biedrībai „Latvijas Ornitoloģijas biedrība” noteiktu atbalsta maksājumu pamatojumam nepieciešamo datu apkopošanu.

Šobrīd atbalsta maksājumu pamatojumam nepieciešamo ekonomisko rādītāju datus apkopo SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” (LLKC), pamatojoties uz saimniecību apsekojumu datiem. Sekmīgai „Agrovides” atbalsta maksājumu administrēšanai nepieciešams apkopot papildu datus par lauku putnu indeksu, bioloģisko daudzveidību zālājos un Natura 2000 teritorijās, kas neietilpst LLKC kompetencē un atbildības jomā.

Lai aktualizētu atbalsta maksājumu apmēru, ir jāievāc un jāapkopo jauni dati, kā arī tie jāapstrādā, lai sagatavotu vairāk atbilstošu maksājumu pamatojumu. Dabas aizsardzības pārvaldei paredzēts deleģēt datu apkopošanu atbalsta maksājumu pamatojumu sagatavošanai par Eiropas nozīmes aizsargājamām dabas teritorijām (Natura 2000), īpaši aizsargājamām sugām un īpaši aizsargājamiem biotopiem, kā arī par bioloģiski vērtīgiem zālājiem. Savukārt biedrībai „Latvijas Ornitoloģijas biedrība” jādeleģē datu apkopošana par lauku un mežu putnu populāciju indeksu izmaiņām, jo tā ir neatsverama daļa atbalsta maksājumu pamatojumu sagatavošanai. Latvijas Ornitoloģijas biedrība veic ornitoloģisko novērtējumu un ekspertīzi teritorijās, kur saimnieciskā darbība var ietekmēt putniem nozīmīgās vietas vai plašākus apvidus, kā arī citos gadījumos.

Noteikumi paredz, ka LLKC, pamatojoties uz Dabas aizsardzības pārvaldes un Latvijas ornitologu biedrības iegūtajiem datiem sagatavo bioloģiski vērtīgo zālāju ekonomisko aprēķinu sadaļu, izmantojot aktuālos saimniecību apsekojumu (SUDAT) datus.

Izmaiņas atbalstu administrēšanas kārtībā stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija MK mājas lapā informācija:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40252164&mode=mk&date=2012-05-29

AgroPols

x

Paroles atgadināšana