Teritoriju pārvaldība

Valdība apstiprina grozījumus Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programmā

Ilze Vabole, AgroPols
30.05.2012

Valdība 29. maija sēdē vienojās par Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātajiem grozījumiem Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programmā, lai ražotājus nodrošinātu ar lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai nepieciešamo zemi, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Noteikumos paredzētie aizdevumi galvenokārt orientēti uz maza un vidēja lieluma un jauno lauksaimnieku saimniecībām.

Lai saņemtu aizdevumu, aizņēmējam ar iesniegumu būs jādodas uz valsts akciju sabiedrību „Latvijas Hipotēku un zemes banka” (Hipotēku banka), kas iesniegumu izvērtēs un tālākai administrēšanai nodos valsts akciju sabiedrībai „Lauku attīstības fonds” (LAF). Programmas realizēšanā komercbankas iesaistītas netiks.

Kopējā kredītlīnija būs 10 miljoni latu. Viens saimnieciskās darbības veicējs vai savstarpēji saistīti aizņēmēji varēs saņemt atbalstu ne vairāk kā 100 000 latu. Atbalsta summa nedrīkstēs pārsniegt 100 procentus no iegādājamās zemes platības tirgus vērtības. Aizdevuma termiņš būs līdz 20 gadiem, un aizdevumus izsniegs līdz 2013. gada 31. decembrim.

Ja piesaistītā aizdevuma resursu cenas (mainīgās daļas) pieauguma dēļ aizdevuma procentu gala likme pārsniegs četrus procentus gadā, starpību starp četru procentu likmi un faktisko (tirgus) likmi LAF segs:

· 50 procentus – ZM no tās budžeta atsevišķi izveidotās valsts budžeta programmas vai apakšprogrammas līdzekļiem;

· 50 procentus– aizņēmējs no saviem līdzekļiem.

Tā kā LAF kreditēšanas programmas administrēšana ir jauna funkcija, lai to veiksmīgi izpildītu, tiks slēgts līgums ar Hipotēku banku projektu pieņemšanai un izvērtēšanai visās bankas reģionālajās nodaļās.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācijai:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40250469&mode=mk&date=2012-05-29

AgroPols

x

Paroles atgadināšana