Teritoriju pārvaldība

Apstiprināti grozījumi Traktortehnikas vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas, kā arī traktortehnikas vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtībā

Ilze Vabole, AgroPols
19.06.2012

Valdība 19. jūnijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta 2009. gada 29. septembra noteikumos Nr.1123 „Traktortehnikas vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas, kā arī traktortehnikas vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Noteikumi reglamentē gadījumus, kuros traktortehnikas vadītāja apliecības jāiznīcina, kam un kādā veidā tas jādara.

Noteikumi arī precizē, kādā veidā norisināsies to A traktortehnikas vadītāju apliecību apmaiņa, kas izsniegtas līdz 2009.gada 1.janvārim.

A kategorijas traktora vadītāja apliecības varēs mainīt pret B kategorijas apliecību tādēļ, ka līdz 2009. gadam A kategorijas vadītāju apliecība deva tiesības vadīt traktorus ar jaudu līdz 150 Zs, bet pēc 2009. gada.1. janvāra - līdz 7,5 t smagus traktorus. Tomēr praksē pierādījies, ka neliela daļa traktoru ar 150 Zs jaudu ir smagāki par 7,5 t, tādēļ noteikumi paredz iespēju līdz 2009. gadam izdoto traktortehnikas A kategorijas vadītāju apliecību apmainīt pret A un B kategorijas vadītāju apliecību.

Savukārt līdz 2009. gadam C kategorijas vadītāja apliecība deva tiesības vadīt visus kāpurķēžu traktorus, bet pēc 2009. gada - ekskavatorus un pašgājējus iekrāvējus. Arī buldozeriem, ko var vadīt vadītājs ar B kategorijas vadītāja apliecību, ir kāpurķēžu gaitas iekārta. Tāpēc noteikumu projekts paredz iespēju līdz 2009. gadam izdoto traktortehnikas C kategorijas vadītāju apliecību apmainīt pret B un C kategorijas vadītāju apliecību.

Noteikumos arī precizēti iesniedzamie dokumenti, ievērojot to, ka no 2012. gada 15. februāra ir spēkā Personu apliecinošu dokumentu likums, kas noteic, ka personas apliecinošs dokuments ir gan pase, gan arī personas apliecība.

Noteikumi vairs neuzliks pienākumu veidot eksaminācijas komisiju vadīšanas eksāmena vērtēšanai, jo eksāmenu faktiski pieņem viena amatpersona, nevis eksaminācijas komisija.

Grozījumi noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana