Teritoriju pārvaldība

Apstiprināti jauni, stingrāki noteikumi „Kārtība, kādā suni atzīst par bīstamu, un prasībām bīstama suņa turēšanai”

Ilze Vabole, AgroPols
19.06.2012

19. jūnijā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Kārtība, kādā suni atzīst par bīstamu, un prasībām bīstama suņa turēšanai”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Noteikumu projekts nosaka kārtību un kritērijus, kādā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atzīst vai neatzīst suni par bīstamu sabiedrībai, un pieņem lēmumu par turpmāko rīcību ar suni, nosaka bīstama suņa reģistrācijas kārtību valsts aģentūrā „Lauksaimniecības datu centrs” (LDC), kā arī nosaka prasības bīstama suņa turēšanai.

Šobrīd spēkā ir MK 2006. gada 2. jūlija noteikumi Nr.109 „Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu un nosaka turpmāko rīcību ar to, kā arī par prasībām bīstama suņa turēšanai”, taču, lai optimizētu suņu uzvedības izvērtēšanas procesu un lēmumu pieņemšanu suņu uzbrukumu gadījumos, ir nepieciešams noteikt stingrākas prasības un termiņus iesniegumu par suņu uzbrukumiem izvērtēšanai un attiecīgu lēmumu pieņemšanai, kā arī jānosaka kritēriji, pēc kādiem veicama suņa izvērtēšana, un jāprecizē prasības bīstamu suņu turēšanai.

Jaunie noteikumi paredz, ka attiecīgā suņa uzvedības izvērtēšanai PVD izveido komisiju, kuras sastāvā ir speciālisti ar prasmēm un zināšanām suņu apmācības un uzvedības jautājumos un praktizējošs veterinārārsts. Izveidotā komisija izvērtē suņa uzvedību saskaņā ar noteikumos noteiktajiem kritērijiem, dokumentē izvērtēšanu un to uzņem ar videokameru, kā arī sagatavo atzinumu. Pārtikas veterinārais dienests, pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem un komisijas sniegto atzinumu, pieņem lēmumu atzīt vai neatzīt suni par bīstamu. Ja suni atzīst par bīstamu, tad PVD par to informē LDC, kas informāciju par bīstamo suni ievieto datubāzē.

Tāpat noteikumi nosaka bīstama suņa reģistrācijas kārtību, turklāt LDC izgatavo un izsniedz bīstama suņa īpašniekam vai turētājam atšķirības lentu bīstama suņa apzīmēšanai. Bīstama suņa īpašnieks vai turētājs sedz izmaksas, kas saistītas ar suņa reģistrāciju un atpazīšanas zīmju sagatavošanu bīstamam sunim, saskaņā ar normatīvajiem aktiem par LDC sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi. Vienlaikus jaunie noteikumi nosaka prasības bīstama suņa turēšanai. Bīstamu suni nav atļauts izmantot pēcnācēju ieguvei, sportā un darbā, demonstrēt izstādēs un atrakcijās. Ja bīstams suns atkārtoti ir nodarījis miesas bojājumus cilvēkam vai dzīvniekam, PVD var pieņemt lēmumu suni eitanazēt bez atkārtotas suņa uzvedības izvērtēšanas.

Zemkopības ministrija noteikumus sagatavojusi, sadarbojoties ar sociālajiem partneriem, tostarp Dzīvnieku aizsardzības ētikas padomi, Latvijas Veterinārārstu biedrību, Latvijas Kinoloģisko federāciju un Latvijas Kinoloģisko apvienību.

Jaunie noteikumi aizstās šobrīd spēkā esošos MK 2006. gada 2. jūlija noteikumus Nr.109 „Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu un nosaka turpmāko rīcību ar to, kā arī par prasībām bīstama suņa turēšanai” un stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40235028&mode=mk&date=2012-06-19

AgroPols

x

Paroles atgadināšana