Teritoriju pārvaldība

Valsts augu aizsardzības dienests precizēs personu skaitu, kas nodarbojas ar integrēto augu aizsardzību un audzēšanu

Ilze Vabole, AgroPols
03.07.2012

3.jūlijā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta 2009. gada 17. jūnija noteikumos Nr.573 „Kārtība, kādā administrē Eiropas Lauksaimniecības garantiju fondu, Eiropas lauksaimniecības fondu lauku attīstībai un Eiropas Zivsaimniecības fondu, kā arī atbalstu valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai, lauku un zivsaimniecības attīstībai”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Grozījumi noteic precizēt to personu skaitu, kas veic nepieciešamo datu apkopošanu atbalsta maksājumu pamatojumam integrētajā augu aizsardzībā un audzēšanā, un to veiks Valsts augu aizsardzības dienests ( VAAD).

Šā uzdevuma ietvaros paredzēts arī, ka VAAD veiks augšņu agroķīmiskā sastāva monitoringu Latvijā, iegūstot datus, kas nepieciešams atbalsta maksājuma pamatojuma sagatavošanai integrētajā augu aizsardzībā un audzēšanā, jo VAAD veic valsts kontroli un uzraudzību augu aizsardzības līdzekļu, mēslošanas līdzekļu, augu un augu produktu, augu šķirņu, sēklu un stādāmo materiālu apritē. Turklāt VAAD arī iegūst un apkopo informāciju par lauksaimniecībā izmantojamās zemes auglības līmeni un tā pārmaiņām un uztur augšņu agroķīmiskās izpētes ģeogrāfiskās informācijas sistēmas datu bāzi par reprezentatīvu saimniecību izlases kopu.

Integrētā augu aizsardzība lauksaimniecībā ir pamatota kaitīgo organismu kontrole, kur īpaša uzmanība ir pievērsta kultūraugiem atbilstošiem agrotehniskajiem pasākumiem (netiešā augu aizsardzība) un augu aizsardzības līdzekļu lietošanai, pamatojoties uz lauka apsekojumu datiem, kaitīgo organismu attīstības prognozēm un kaitīgo organismu kritiskajiem sliekšņiem. Kaitīgo organismu profilakse un/vai ierobežošana jāpanāk vai jāveicina ar dažādiem paņēmieniem, tostarp - jo īpaši - ar augu maiņu, sabalansētu mēslošanu, kaļķošanu u.tml.

Grozījumi noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija: MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana