Teritoriju pārvaldība

Jauni noteikumi vietējā tirgū izplatāmas gaļas marķēšanai

Ilze Vabole, AgroPols
10.07.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi noteikumus „ Latvijā iegūtas un vietējā tirgū izplatāmas gaļas, maltas gaļas, mehāniski atdalītas gaļas, gaļas izstrādājumu un gaļas produktu marķēšanas noteikumi” , ko 10. jūlijā apstiprināja valdība, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Jaunie noteikumi nepieciešami, lai noteiktu specifiskās marķēšanas prasības, kuras nav noteiktas Eiropas Savienības normatīvajos aktos, bet ko ir atļauts noteikt dalībvalstij ar nacionālo regulējumu.

Noteikumi nosaka specifiskās marķēšanas prasības nagaiņu gaļai, kas iegūta, dzīvnieku neatliekamā kārtā kaujot ārpus kautuves atbilstoši prasībām (piemēram, ja govs ganībās lauzusi kāju), un maltajai gaļai, kurā ir no ES normatīvajos aktos aktiem noteiktajiem kritērijiem atšķirīga tauku, saistaudu un gaļas proteīnu attiecība, tāpat arī nelielam daudzumam mājputnu un zaķveidīgo gaļas.

Jaunie noteikumi regulēs arī specifiskās marķēšanas prasības medījamo dzīvnieku gaļai nelielā daudzumā un gaļai, kuras izplatīšana svaigā veidā ir aizliegta un kuras pārstrādei noteikti ierobežojumi, un arī svaigai gaļai un gaļas izstrādājumiem, kas iegūti no dzīvniekiem, kuri kauti atbilstoši reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm.

Jaunais regulējums vienlaikus arī noteic, ka gaļai, kas iegūta no dzīvniekiem, kuri kauti atbilstoši reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm, marķējumā brīvprātīgi var iekļaut norādi par kaušanā izmantoto metodi.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana