Teritoriju pārvaldība

Bezmaksas piena glāzi no 1. septembra saņems arī 5.-9. klases skolēni

Ilze Vabole, AgroPols
31.07.2012

Valdība  31. jūlijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2011. gada 1. februāra noteikumos Nr.106 „Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu piena produktu piegādei izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs”, paredzot bezmaksas glāzi piena ne tikai 1.-4. klases skolēniem, bet arī 5.-9. klases skolēniem, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Atgādinām, ka patlaban MK noteikumi Nr.106 noteic, ka valsts līdzfinansējumu atbalsta pretendents var saņemt par piena piegādi pirmsskolas un 1.–4. klases skolēniem, tādējādi nodrošinot tiem saņemt bezmaksas glāzi piena ik dienu. Savukārt par piena un piena produktu piegādi pārējiem, 5.–12. klases vispārējās izglītības iestāžu audzēkņiem, atbalsta pretendents saņem tikai Eiropas Savienības (ES) noteikto atbalsta likmi 0,1815 EUR/kg jeb aptuveni Ls 0,13 par litru, kas paredz, ka šiem skolēniem piens un piena produkti programmas ietvaros bija pieejami par pazeminātu cenu.

Noteikumu grozījumu mērķis ir ne tikai palielināt „Skolas piena” programmā iesaistīto izglītības iestāžu un skolēnu skaitu, bet arī veicināt piena patēriņu skolēnu starpā kā pareiza un veselīga uztura tradīciju. Jāatzīmē, ka programmas mērķis ir saistīts ar veselīga uztura paradumu veidošanu bērniem, tāpēc ir svarīgi programmā iesaistīt pēc iespējas vairāk skolēnu.

Atbalstot grozījumu noteikumos Nr.106, valdība akceptē, ka valsts līdzfinansējuma ietvaros Latvijas pirmskolu audzēkņi un vispārējās izglītības iestāžu 1.–9. klases skolēni turpmāk varēs saņemt līdz 250 ml piena bez maksas katru mācību dienu. Pēc Lauku atbalsta dienesta (LAD) informācijas laikā līdz 2012. gada 25. maijam atbalsta programmā piedalījās 59 600 skolēni 555 izglītības iestādēs un 84 atbalsta pretendenti jeb produkcijas piegādātāji. Paplašinātajā mērķauditorijā, t.i., vispārējās izglītības iestāžu 5.–9. klasē, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas informācijas, 2011./2012. mācību gadā Latvijā mācījās 91 963 izglītojamie.

Grozījumi noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija MK mājaslapā .

AgroPols

x

Paroles atgadināšana