Teritoriju pārvaldība

Trihinelozes uzraudzības un ierobežošanas pasākumiem paredz 35 tūkstošus latu

Ilze Vabole, AgroPols
02.10.2012

2. oktobrī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto Ministru kabineta (MK) rīkojuma projektu „Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem””, kas paredz finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta trihinelozes uzraudzības un ierobežošanas pasākumu izdevumu segšanai 35 152,10 latu apmērā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) jau 2012. gada 26. martā ir uzsācis trihinelozes ierobežošanas pasākumus un paredzējis tos veikt līdz 2012. gada 31. decembrim, lai konstatētu iespējamo trihinelozes izplatības vietu, kā arī paredzējis pastiprinātus trihinelozes uzraudzības pasākumus, apsekojot novietnes, tirdzniecības vietās tirgos un ņemot paraugus parazitoloģiskai un seroloģiskai izmeklēšanai. Saskaņā ar trihinelozes ierobežošanas pasākumiem ir paredzēti īstermiņa pasākumi un ilgtermiņa pasākumi.

Īstermiņa pasākumos ir paredzēts, ka PVD pozitīvu laboratorisko izmeklējumu gadījumā tirdzniecības vietās un tirgū noteiks attiecīgās produkcijas realizācijas ierobežojumus, veiks piegādātāju un dzīvnieku īpašnieku vai turētāju pārbaudes, papildus organizēs pārtikas uzņēmuma pārbaudes un atkārtoti ņems individuālos cūkgaļas un cūkgaļas produkcijas paraugus trihinelozes ierosinātāju noteikšanai.

Savukārt ilgtermiņa pasākumos ir paredzēts, ka PVD izveidos ekspertu darba grupu trihinelozes ierobežojošo pasākumu īstenošanai Latvijā un turpinās kautuvju, mājražotāju, cūkgaļas tirdzniecības vietu un tirgu kontroli. Pārtikas un veterinārais dienests primāri pievērsīs uzmanību tirdzniecības vietās tirgos kaušanas pakalpojumu rezultātā iegūtās cūkgaļas izsekojamībai – gan tai cūkgaļai, kuru piegādā dzīvnieku īpašnieks, gan arī cūkgaļai, kuru piegādā dzīvnieku uzpircēji, kā arī maltās cūkgaļas izsekojamības un gatavošanas procesa uzraudzībai un kontrolei. Tāpat PVD turpinās pastiprinātu paraugu ņemšanu uz Trichinella spp. klātbūtnes noteikšanu meža cūku gaļai, cūkgaļas produkcijai. Pārtikas un veterinārais dienests paplašinās sadarbību ar pašvaldībām, veicot pastiprinātu kontroli pašvaldību saskaņotajās gaļas tirdzniecības vietās (gadatirgos, ielu tirdzniecības vietās u.c.).

Šobrīd Latvijā izmeklējumus uz Trichinella spp. kāpuru klātbūtni gaļā un gaļas produkcijā var veikt 32 laboratorijās – piecās valsts zinātniskā institūta „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts „BIOR”” laboratorijās, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes mācību laboratorijā un 26 kautuvju laboratorijās (divās akreditētās kautuvju laboratorijās un 24 kautuvju laboratorijās, kas uzsākušas akreditācijas procesu). Latvijā kopumā ir atzītas 66 kautuves, kurās notiek cūku kaušana un paraugu ņemšana uz trihinelozi, no tām 40 kautuvēs neveic trihinelozes izmeklējumus uz vietas, bet noņemtos paraugus trihinelozes izmeklēšanai nosūta uz vienu no piecām institūta laboratorijām.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40255909&mode=mk&date=2012-10-02

AgroPols

x

Paroles atgadināšana