Teritoriju pārvaldība

Apstiprināta suņu - terapeitu uzskaites kārtība

Ilze Vabole, AgroPols
06.11.2012

6. novembrī, valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2005. gada 20. decembra noteikumos Nr. 959 „Labturības prasības sporta, darba un atrakciju dzīvnieku turēšanai, apmācībai un izmantošanai sacensībās, darbā vai atrakcijās”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Izmaiņas noteikumos paredz, ka turpmāk valsts aģentūra „Lauksaimniecības datu centrs” (LDC) datu bāzē uzturēs informāciju arī par suņiem terapeitiem, t.i., par īpaši testētiem suņiem, kas tiek izmantoti galvenokārt bērnu ar īpašām vajadzībām (cerebrālā trieka, Dauna sindroms, autisms, psihiskas un fiziskas vardarbības upuri, integrācijas grūtības apkārtējā vidē – skolā, bērnudārzā, mājās) terapijā (kanisterapija). Tā ir metode, kas pastiprina cilvēka rehabilitācijas efektivitāti, izmantojot speciāli selekcionētu un apmācītu suni. Suni var izmantot darbam par suni terapeitu, ja suns ir atbilstoši apmācīts un par to ir izsniegta apliecība, un suņa terapeita īpašnieks vai turētājs nodrošina, ka sunim ir atbilstoša uzvedība, kas nerada draudus cilvēku un citu dzīvnieku drošībai, veselībai un dzīvībai sabiedriskajā transportā un publiski pieejamās vietās.

Noteikumi paredz, ka suni terapeitu var apmācīt persona, kurai ir Izglītības likumā noteiktajā kārtībā valsts atzīts izglītību apliecinošs dokuments, kas apliecina personas zināšanas par apmācāmās dzīvnieku sugas fizioloģiju, zoopsiholoģiju, labturību un apmācību, zināšanas apmācību aprīkojuma lietošanā, kā arī zināšanas par to cilvēku vajadzībām un medicīniskām problēmām, kam ir funkcionāli ierobežojumi. Personai, kura apmācījusi suni terapeitu, būs jāizsniedz suņa īpašniekam vai turētājam dokumentu , kas apliecina, ka suns ir apmācīts, testēts atbilstoši darba specifikai, uzrādījis līdzsvarotu, nosvērtu raksturu bez mazākajām agresivitātes pazīmēm un ir piemērots suņa terapeita funkciju izpildei. Savukārt suņa terapeita īpašniekam vai turētājam pēc apmācību kursa beigšanas piecu darbdienu laikā LDC jāiesniedz reģistrācijas lapu par veikto apmācību, pievienojot dokumentu, kas apliecina suņa prasmes un funkcionālo piemērotību suņa terapeita funkciju izpildei. LDC, pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem, dzīvnieka īpašniekam vai turētājam izsniegs suņa terapeita apliecību, kas apliecina attiecīgās suņa prasmes.

Tāpat noteikumi papildināti ar nosacījumu, ka LDC datu bāzē tiek uzturēta informācija arī par suni, kas apmācīts aizsardzībai un apsardzei. Esošajos noteikumos tiek iekļauta norma par dzīvnieku apmācību, nosakot, ka apmācībā netiek izmantotas tādas fiziskas ietekmēšanas metodes, kas izraisa bailes un rada apstākļus, kuri varētu kaitēt dzīvnieka psihiskajai un fiziskajai veselībai.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40260029&mode=mk&date=2012-11-06

AgroPols

x

Paroles atgadināšana