Teritoriju pārvaldība

Aitkopībā neapgūto 27 tūkst. latu finansējumu novirzīs vaislas aitu māšu DNS analīžu veikšanai

Ilze Vabole, AgroPols
11.12.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2012. gada 17. janvāra noteikumos Nr.64 „Kārtība, kādā piešķir valsts atbalstu vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā, kā arī to ģenētiskās kvalitātes noteikšanai un produktivitātes datu izvērtēšanai”, ko 11. decembrī apstiprināja valdība, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Grozījumu mērķis ir nodrošināt piešķirtā papildu valsts tiešā atbalsta lietderīgu izlietojumu.

Noteikumi paredz par 830 latiem palielināt atbalstu gaļas liellopu audzēšanai, sasniedzot kopējo finansējumu 1 042 580 latu, lai Lauku atbalsta dienestam, izmaksājot atbalstu, nebūtu jāpiemēro proporcionālais samazinājums par vienu vienību. Vienlaikus par 830 latiem samazināts kazkopībai piešķirtā papildu valsts tiešā atbalsta kopējais finansējums par neapgūtā finansējuma daļu.

Lai varētu veiksmīgi īstenot ciltsdarba programmu aitkopībā, ir nepieciešami ģenētiski veseli un pret skrepi izturīgi dzīvnieki. Skrepi ir deģeneratīva slimība, kas skar aitu un kazu centrālo nervu sistēmu (līdzīgi kā govju sūkļveida encefalopātija – GSE jeb „govju trakumsērga”) un ir izplatīta visā pasaulē. Pircēji pieprasa skrepi izturīgus un ģenētiski augstvērtīgus dzīvniekus, tādēļ, tos eksportējot, ir svarīgi noteikt genotipu un veikt DNS analīzi visām vaislas aitu mātēm. Lai to varētu izdarīt, aitkopībā neapgūtais 26 969 latu finansējums jānovirza vaislas aitu māšu DNS analīžu veikšanai, kopsummā nepārsniedzot atbalsta pasākumā piešķirto finansējumu – 278 200 latu.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumiem - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana