Teritoriju pārvaldība

Lai saņemtu valsts atbalstu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei, jābūt deklarētām zemes platībām vienotā platību maksājuma saņemšanai

Ilze Vabole, AgroPols
19.12.2012

Šā gada 18. decembrī valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta 2012. gada 29. maija noteikumos Nr. 381 „Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Grozījumi nemaina kārtību, kādā piešķir valsts atbalstu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai, vien to precizē.

Noteikumos ieviests papildu atbilstības kritērijs aizņēmējam: ir jābūt deklarētām zemes platībām vienotā platību maksājuma saņemšanai. Vienlaikus ir precizēti izņēmuma gadījumi, kad aizņēmēja ieņēmumos no lauksaimniecības produktu ražošanas jāiekļauj arī saņemtais Eiropas Savienības atbalsts pasākumā "Agrovide" vai apakšpasākumos "Agrovides maksājumi" (izņemot apakšpasākumu "Lauksaimniecības dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšana").

Precizēta arī jaunā lauksaimnieka definīcija šo noteikumu izpratnē un atcelts nosacījums, ka pēc 80% finansējuma apguves jaunajiem lauksaimniekiem dodama priekšroka saņemt atbalstu.

Ir saīsināts termiņš no 30 dienām uz trim nedēļām, kurā Hipotēku bankai jāsniedz atzinums par aizdevuma piešķiršanu, un arī termiņš no 10 uz septiņām darbdienām, kurā valsts akciju sabiedrībai "Lauku attīstības fonds" jāpieņem lēmums par aizdevuma piešķiršanu vai atteikums.

Vienlaikus papildināti nosacījumi, kādos aizdevumu nepiešķir – zemes iegādei no savstarpēji saistītām personām (aizņēmēja radiniekiem līdz trešajai pakāpei vai laulātajam, vai ar aizņēmēju svainībā esošām personām līdz otrajai pakāpei), par ko turpmāk būs uzskatāms arī saimnieciskās darbības veicējs un ar to saistīta persona, ja aizņēmējam un šai personai ir kopīga saimniecība vai ja viena no šīm personām tieši vai netieši kontrolē otru personu un rada kopīgu kredītrisku. Šāds ierobežojums nepieciešams, lai novērstu kredītriska palielināšanos, kā arī lai nodrošinātu aizdevumu piešķiršanu saimnieciskās darbības veicējam.

Grozījumi paredz iespēju saņemt aizdevumu zemes iegādei lauksaimniecības produktu ražošanai arī tad, ja tās nekoptā un aizaugusī platība, dabiski apmežojusies platība, kā arī citu objektu platība, kas nav saistīta ar lauksaimniecisko darbību, nepārsniedz 20% no kopējā zemes gabala un tiek paredzēta iespēja izskatīt zemes iegādes darījumus, kas veikti ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc aizņēmēja iesniegtā aizdevuma iesniegumu Hipotēku bankā (kurā aprakstīti plānotie attīstības veicināšanas un aizdevuma atmaksas pasākumus, naudas plūsma un iesniegta informācija par līdzšinēji saņemto atbalstu, neatkarīga vērtētāja iegādājamās zemes novērtējums un citi nepieciešamie dokumenti).

AgroPols

x

Paroles atgadināšana