Teritoriju pārvaldība

Grozījumi Makšķerēšanas noteikumos nosaka invazīvo vēžu sugu ieguvei atļauto īpatņu skaitu un vietas

Ilze Vabole, AgroPols
08.01.2013

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi grozījumus 2009. gada 22. decembra noteikumos Nr.1498 "Makšķerēšanas noteikumi", ko  valdība apstiprināja 8. decembrī, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Grozījumi detalizētāk nosaka prasības zemūdens medību uzraudzībai un kontrolei Latvijas ūdeņos, kā arī paredz invazīvo vēžu sugu ieguves iespējas un precizē makšķerēšanas rīku skaitu, zivju izmēru, svaru un loma lielumu.

Ņemot vērā to, ka atsevišķās Latvijas ūdenstilpēs pārmēru savairojušies invazīvo vēžu sugu īpatņi – šaurspīļu vēži, signālvēži un dzeloņvaigu vēži, kas nomāc un izkonkurē Latvijas vietējo vēža sugu – platspīļvēzi, ir nepieciešams samazināt invazīvo vēžu sugu īpatņu daudzumu un tālāku to izplatību.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR ir izstrādājis Latvijas ūdenstilpju sarakstu, kurās pārsvarā sastopamas tikai invazīvo vēžu sugas. Apstiprinātie grozījumi nosaka invazīvo vēžu sugu ieguvei atļauto īpatņu skaitu un vietas un precizē izmantojamos vēžošanas rīkus un paņēmienus. Lielākā daļa pašvaldību ir atbalstījušas vēžošanas atļaušanu grozījumos norādītajās ūdenstilpēs.

Grozījumi noteikumos nosaka detalizētākas normas zemūdens medību uzraudzībai un kontrolei, kā arī norāda konkrētas ūdenstilpju vietas, kurās ierobežojamas zemūdens medības, tostarp noteiktas prasības par zemūdens mednieka bojas izmantošanu ūdenstilpē, par zemūdens medību rīku izmantošanas laiku un par citiem nosacījumiem nomedīto zivju uzglabāšanai.

Tāpat grozījumi noteikumos precizē makšķerēšanas rīku skaitu, nozvejoto zivju svaru, garumu un loma lielumu, kā arī nosaka, ka turpmāk makšķerēšanai drīkstēs izmantot elektroniski (internetā) iegādātas makšķerēšanas kartes.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv .

Papildu informācija MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana