Teritoriju pārvaldība

Apstiprināta jauna Kārtība, kādā veic brucelozes profilakses un apkarošanas pasākumus cūkām

Ilze Vabole, AgroPols
29.01.2013

29. janvārī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto jauno Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Kārtība, kādā veic brucelozes profilakses un apkarošanas pasākumus cūkām”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Noteikumu projekts nosaka tiesisko regulējumu personām un institūcijām, aptverot visas situācijas, kas saistītas ar cūku brucelozes (Brucella suis) profilaksi un apkarošanu, kā arī īpaši norādīti pasākumi, kas veicami, ja ir aizdomas par dzīvnieka inficēšanos vai saslimšanu ar cūku brucelozi vai tiek apstiprināta cūku brucelozes diagnoze.

Noteikumi paredz cūku brucelozes profilakses un apkarošanas kārtību, pienākumus dzīvnieku īpašniekiem vai turētājiem, institūciju kompetenci, dzīvnieku pārvadāšanas ierobežojumus. Tāpat noteikumi paredz detalizētāku no cūku brucelozes oficiāli brīvas novietnes statusa piešķiršanas un saglabāšanas kārtību, rīcību ar dzīvnieku, par kuru ir bijušas aizdomas par inficēšanos vai saslimšanu ar cūku brucelozi, kā arī cūku brucelozes skartā punkta noteikšanas un atcelšanas kārtību.

Cūku īpašniekiem vai turētājiem pašiem būs jānodrošina cūku brucelozes profilakses pasākumi, lai saglabātu no cūku brucelozes oficiāli brīvas novietnes statusu, kā arī būs noteikta detalizētāka kārtība, kā jārīkojas dzīvnieku īpašniekiem vai turētājiem, praktizējošiem veterinārārstiem, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam „BIOR”, Pārtikas un veterinārajam dienestam, Slimību profilakses un kontroles centram cūku brucelozes profilakses un apkarošanas pasākumu laikā.

Cūku bruceloze ir Brucella suis ierosinātāju izraisītā hroniska, kontagioza zoonoze (infekcijas slimība, ar kuru slimo gan cilvēki, gan dzīvnieki), kas galvenokārt raksturojas ar abortu, dzimumorgānu iekaisumu, neauglību cūkām. Jaunie noteikumi paredz, ka no valsts budžeta tiks segtas cūku brucelozes apkarošanas pasākumu izmaksas (par paraugu ņemšanu, cūku brucelozes laboratorisko diagnostiku, dezinfekciju), ja ir aizdomas par dzīvnieka inficēšanos vai saslimšanu ar cūku brucelozi vai tiek apstiprināta cūku brucelozes diagnoze un ja dzīvnieku īpašnieks vai turētājs iepriekš ir veicis cūku brucelozes profilakses pasākumus.

Līdz šim cūku brucelozes profilakses un apkarošanas kārtība cūku sugas dzīvniekiem bija iekļauta MK 2006. gada 18. aprīļa noteikumos Nr. 298 „Kārtība, kādā veic to infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki”. Jaunie noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40270097&mode=mk&date=2013-01-29

AgroPols

x

Paroles atgadināšana