Teritoriju pārvaldība

Paredzētas izmaiņas darījumos ar piena kvotu

Ilze Vabole, AgroPols
12.02.2013

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta 2009. gada 8. septembra noteikumos Nr.1040 „Piena kvotu administrēšanas noteikumi”, ko 12. februārī apstiprināja valdība, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Grozījumi ievieš izmaiņas darījumos ar piena kvotu – tiek atjaunota piena kvotas noma un pagarināts darījumu ar piena kvotu veikšanas termiņš. Ir veikti precizējumi sadaļā, kas skar ražotāju pienākumus,- turpmāk informācija Lauksaimniecības datu centram (LDC) par piena pircēju, kurš veiks maksājumu par ražotāja pārsniegto piena kvotu, būs jāiesniedz rakstveidā, kā arī ir noteikti termiņi maksājuma veikšanai par pārsniegto piena kvotu. Personai, kura LDC būs reģistrējusi pārvaldnieka statusu, bet piena realizāciju sešu mēnešu laikā nebūs uzsākusi, turpmāk piena kvota tiks ieskaitīta valsts rezervē.

Saistībā ar valsts rezerves papildināšanu izmaiņas paredz, ka ražotājam, kas piena kvotu esošajā kvotas gadā būs izpildījis no viena līdz 84,9%, nākamajā 12 mēnešu periodā ražotāja neizpildīto kvotas daļu samazinās par 50 procentiem un atbrīvoto kvotas daudzumu ieskaitīs valsts rezervē. Savukārt tiem ražotājiem, kuri piena kvotu kārtējā piena kvotas gadā nepildīja un tā tika ieskaitīta valsts rezervē, kvotas atjaunošana vairs nebūs iespējama, kā arī ražotājs nevarēs pārdot esošajā kvotas gadā no valsts rezerves saņemtās piena kvotas.

Turpmāk kā „force majoure” gadījumi, kuriem iestājoties ražotājam piena kvota tiks saglabāta, būs uzskatāmi stihisku dabas katastrofu (piemēram, plūdu, vētru, ugunsgrēku), radīti zaudējumi un, ja praktizējošs veterinārārsts būs izsniedzis apliecinošu dokumentu par lauksaimniecības dzīvnieku slimībām, kas ietekmējušas slaucamo govju veselību, izraisījušas to nobeigšanos vai to piespiedu likvidāciju, tādēļ saimniecībā piena ražošana attiecīgajā 12 mēnešu periodā samazinājusies vismaz par 30 procentiem salīdzinājumā ar iepriekšējo 12 mēnešu periodu.

Izmaiņas piena kvotas administrēšanas nosacījumos paredz noteikt, pēc kāda principa tiks aprēķināts maksājums katram ražotājam par pārsniegto piena kvotas apjomu. LDC pieņems lēmumu par ražotājam aprēķināto maksājuma summu par pārsniegto piena kvotas apjomu un to nosūtīs piena ražotājam, piena pircējam un Lauku atbalsta dienestam. Grozījumi arī paredz iepriekšminētā lēmuma pārsūdzēšanas kārtību.

Noteikumu projekt s stāsies spēkā pēc t ā publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumu projektu - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana