Teritoriju pārvaldība

Muzejiem paredzēts atbalsts arī investīcijām būvniecībā

Ilze Vabole, AgroPols
07.03.2013

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2008. gada 15. septembra noteikumos Nr.755 „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu pasākumam „Lauku mantojuma saglabāšana un atjaunošana””, ko 5. martā apstiprināja valdība, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Turpmāk pretendenti varēs ieguldīt arī būvniecībā, kā arī ir palielināta vienam pretendentam pieejamā atbalsta summa.

 Līdz grozījumu veikšanai no pasākuma finansējuma tika atbalstīta lauku mantojuma saglabāšana un atjaunošana, ja projektā netika paredzēta būvniecība. Tomēr ne vienmēr muzejs var kultūras mantojumu saglabāt, neuzbūvējot, piemēram, krājumu glabātuvi. Tādēļ tika nolemts turpmāk paredzēt arī papildu aktivitāti - atbalstu investīcijām būvniecībā.

Līdz grozījumiem Latvijas lauku attīstības programmas ( LAP ) 3.ass pasākuma nosacījumos, ko rosināja izmaiņas ES normatīvajos dokumentos, atbalsta pretendentiem 2007.–2013. gada plānošanas periodā nebija iespējams pieteikties atbalstam atkārtoti un kopējais pieejamais atbalsts vienam pretendentam bija 140 000 latu visā plānošanas periodā. Pēc veiktajiem grozījumiem arī pasākumā „Lauku mantojuma saglabāšana un atjaunošana” nolemts septiņu gadu vietā ieviest trīs gadu ierobežojumu, kurā kopējā viena pretendenta pieejamā publiskā finansējuma summa var de minimis* sasniegt 140 000 latu, kā arī iespēju pieteikties atbalstam atkārtoti. Tātad vienā plānošanas periodā pretendents atbalstam pasākumā var pieteikties divas reizes, saņemot maksimālo iespējamo de minimis atbalsta sumu – 280 000 latu.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumiem- MK mājaslapā.

Piezīme: * Eiropas Komisija ir ieviesusi de minimis atbalsta jēdzienu, kura saturiskā jēga nozīmē, ka atbalsts, kas nepārsniedz EUR 200 000 augšējo robežu (200 000 eiro ekvivalentu latos saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas maiņas kursu dienā, kad tiek pieņemts lēmums par atbalsta piešķiršanu) trīs gadu laika posmā, neietekmē tirdzniecību starp dalībvalstīm un/vai neizkropļo konkurenci, vai nedraud izkropļot to, un tādēļ uz to neattiecas Līguma 107. panta 1.punkts. Savukārt komercsabiedrībām, kuras darbojas autotransporta nozarē, par de minimis atbalsta augšējo robežu tiek uzskatīta summa, kas trīs gadu laikā nepārsniedz EUR 100 000 eiro (Finanšu ministrijas skaidrojums).

AgroPols

x

Paroles atgadināšana