Teritoriju pārvaldība

Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību” papildināti ar pasākumu „Atbalsts dalībai nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā”

Ilze Vabole, AgroPols
26.03.2013

12. martā Ministru kabinets (MK) akceptēja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus MK 2012. gada 14. februāra noteikumos Nr. 112 „Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Grozījumi veikti, lai ražotāji varētu iesaistīties nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā, nodrošinātu patērētājus ar kvalitatīviem vietējiem produktiem un dažādotu saražoto produktu klāstu.

Tā kā no šāgada 1. janvāra nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas kontroles funkcijas no Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta (LVAEI) pārņēma Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), noteikumi papildināti ar pasākumu „Atbalsts dalībai nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā”.

Ir vienkāršota atbalsta administrēšanas sistēma - Lauku atbalsta dienests (LAD) par atbalsta pretendenta atbilstību pārliecināsies PVD tīmekļa vietnē un pretendentam vairs nebūs LAD jāiesniedz PVD izziņa.

Saistībā ar produktu sertificēšanu un dalībnieku pārbaudi ir precizētas atbalsta likmes nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas dalībniekiem:

· 100 latu– izejvielu ražotājam, kas produktus piegādā pirmapstrādes, apstrādes vai pārstrādes uzņēmumam,

· 300 latu– primāro produktu, tostarp biškopības produktu, ražotājam, kas mazumtirdzniecībā vai gala patērētājam realizē fasētus un marķētus produktus,

· 700 latu– primāro produktu ražotājam, kas PVD reģistrējis ražošanu mājas apstākļos, vai primāro biškopības produktu ražotājam ar vismaz 150 bišu saimēm,

· 1000 latu– PVD reģistrētam uzņēmumam (izņemot biškopības), kas veic produktu pirmapstrādi, apstrādi vai pārstrādi,

· 1500 latu– PVD atzītam uzņēmumam, kas veic produktu pirmapstrādi, apstrādi vai pārstrādi.

Sākoties ganību sezonai, arvien lielākus zaudējumus aitu un kazu ganāmpulku īpašniekiem rada klaiņojošu suņu un savvaļas zvēru uzbrukumi. Lai mudinātu mazo ganību dzīvnieku īpašniekus apdrošināt sev piederošo ganāmpulku, noteikumi paredz segt 50% no apdrošināšanas prēmijas par aitu vai kazu apdrošināšanu pret ganību risku.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija pieejama Ministru kabineta mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana