Teritoriju pārvaldība

Finanšu ministrijai uzdots paredzēt līdzfinansējuma palielinājumu ZM par 129 miljoniem latu 2014.–2020. gadā

Ilze Vabole, AgroPols
30.04.2013

Zemkopības ministrija (ZM) 30. aprīlī valdībā iesniedza informatīvo ziņojumu par nepieciešamo papildu finansējumu lauku ceļu sakārtošanai, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Tā kā Latvija no 2014. līdz 2019. gadam no ES budžeta tiešajos maksājumos joprojām saņems vismazākos platības maksājumus no ES dalībvalstīm, kā arī, ņemot vērā kritisko situāciju Latvijas lauku ceļos, kas kavē lauku saimniecību attīstību un konkurenci, ZM ierosina nākamajā plānošanas periodā paredzēt papildu valsts līdzfinansējumu 129 miljonus latu Latvijas lauksaimniekiem no valsts budžeta, lai samazinātu konkurences kropļojumus ES koptirgū un palielinātu kopējā finansējuma apmēru tiešajam atbalstam un lauku attīstībai 2014.–2020. gadā.

Papildu valsts līdzfinansējums ļaus izlīdzināt atšķirības starp trīs Baltijas valstu lauksaimniekiem, kompensējot iztrūkumu ES tiešajos maksājumos, un aptuveni 39,8 miljonus latu novirzīt papildu valsts tiešajiem maksājumiem 2014. gadā. Pārējie 89,2 miljoni latu nonāks ieguldījumos vietējo pašvaldību ceļu sakārtošanai, kas saistīti ar lauku teritorijas uzņēmējdarbību.

Ministru kabinets šodien uzdeva Finanšu ministrijai, plānojot vidēja termiņa budžetu, paredzēt līdzfinansējuma palielinājumu ZM par 129 miljoniem latu 2014.–2020. gadā. Savukārt ZM jānodrošina ar nacionālo līdzfinansējumu saistīto nosacījumu iekļaušana politikas plānošanas dokumentā - Lauku attīstības programmā.

Ja trīspusējās sarunās starp Eiropas Parlamentu, Eiropas Padomi un Eiropas Komisiju (trialogā) tiks atbalstīts Eiropas Parlamenta priekšlikums, kas paredz Latvijai papildu finansējumu tiešajiem maksājumiem, ZM vēlreiz būs jāiesniedz informācija par nepieciešamo finansējumu Latvijai tiešajiem maksājumiem un lauku attīstībai 2014.–2020.gadam izskatīšanai Ministru kabineta sēdē. 

Plašāka informācija pieejama Ministru kabineta mājaslapā .

AgroPols

x

Paroles atgadināšana