Teritoriju pārvaldība

Zemes atpirkšanu no lauksaimniekiem īpaši aizsargājamās teritorijās pārceļ uz 2015. gadu

Ella Valtmane, Nac.ag. LETA
11.09.2013

Valdība 10. septembrī akceptēja grozījumus likumā par kompensācijām par saimnieciskās darbības ierobežojumiem aizsargājamās teritorijās, kas paredz zemes atpirkšanu pārcelt uz 2015. gadu.

Sākotnēji bija plānots, ka zemes atpirkšana kā kompensācijas veids tiks ieviesta no nākamā gada. Tomēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosināja šo termiņu pārcelt par vienu gadu.

Likuma pārejas noteikumi nosaka, ka ar 2014. gadu plānots izmaksāt līdz šim neizmaksāto kompensāciju daļu - atlīdzību zemes īpašniekam, kurš pieteicies atlīdzības saņemšanai pēc 2009. gada 31. decembra, bet kuram atlīdzība vēl nav aprēķināta un izmaksāta. Savukārt tiem lauksaimniekiem, kuri atlīdzības saņemšanai ir pieteikušies pēc 2009. gada 31. decembra, atlīdzības sāks izmaksāt no 2015. gada. Kā norāda ministrija, grozījumi likumā nepieciešami finanšu trūkuma dēļ.

Līdz ar grozījumiem netiek liegta iespēja saņemt šādu kompensāciju, bet gan tiek pārcelts kompensācijas izmaksas termiņš, skaidro ministrija.

Kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem valsts un pašvaldības nozīmes aizsargājamās teritorijās piešķir no valsts vai pašvaldības budžeta atbilstoši šim mērķim valsts vai pašvaldības budžetā paredzētajiem līdzekļiem. Likums paredz, ka kompensāciju par lauksaimnieciskās vai mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem aizsargājamās teritorijās piešķir ikgadēja atbalsta maksājuma veidā. Ikgadēju atbalsta maksājumu par saimnieciskās darbības ierobežojumiem Eiropas nozīmes aizsargājamās dabas teritorijās (Natura 2000) attiecīgo Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.


Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana