Teritoriju pārvaldība

Saeima atbalsta ieceri sezonas laukstrādnieku ienākumiem piemērot 15% IIN likmi

Alina Lastovska, Nac.ag. LETA
29.11.2013

Sezonas laukstrādnieku ienākumam, sākot ar nākamo gadu, tiks piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) 15% likme, paredz grozījumi likumā par IIN, ko Saeima š28, novembrī atbalstīja izskatīšanai otrajā lasījumā.

Grozījumi paredz, ka sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokli varēs piemērot personai, kas pie viena vai vairākiem darba devējiem strādā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim un nodarbināta tieši augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā un stādīšanā, to kopšanā un ražas novākšanā, kā arī augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā, aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Informācijas apkopošanai par sezonas strādniekiem paredzēts izmantot Lauku atbalsta dienesta (LAD) informācijas sistēmu, tajā reģistrējot arī ienākumu gūšanas dienu, noslēgto līgumu formu un sezonas laukstrādniekiem aprēķināto atlīdzību par darbu.

Minimālais nodokļa maksājums būs 0,70 eiro (0,50 latu) apmērā par katru nostrādāto dienu, un persona, kura maksās sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokli, kļūs sociāli apdrošināta pensijai, ja no visiem darba devējiem saņemtais ienākums mēnesī pārsniegs 70 eiro (50 latus).

Lai samazinātu administratīvās procedūras, uzņēmējam, kurš nodarbina sezonas laukstrādniekus, ziņojums par nodarbinātajām personām, viņu ienākumiem un aprēķināto ienākuma nodokli Valsts ieņēmumu dienestam būs jāsniedz vienu reizi mēnesī.

Sezonas strādnieku jaunā uzskaites kārtība, izmantojot LAD sistēmu, būs daudz vienkāršāka, ērtāk lietojama un saprotamāka un nodokļa ieviešana rosinās daudzus uzņēmējus legalizēt līdz šim nereģistrētos laukstrādniekus, iepriekš deputātiem pauda gan likumprojekta autori, gan augļkopības un dārzkopības nozares pārstāvošās organizācijas.

Likumprojekta izstrādātāji iepriekš arī norādīja, ka dārzkopības un augļkopības nozarēs vērojams augsts nelegālās nodarbinātības līmenis sezonas laukstrādnieku vidū un nesamaksātie nodokļi gadā valsts budžetam rada aptuveni 1,75 miljonu latu zaudējumus. Ieviešot īpašu nodokļu režīmu sezonas lauku darbos strādājošajiem, plānots, ka pieaugs nozarē legāli nodarbināto īpatsvars, 2017. gadā sasniedzot 20% no nodarbināto skaita.

Saeimas deputāti 28, novembrī atbalstīja deputātes Initas Bišofas (RP) priekšlikumu noteikt, ka sezonas darbos iesaistītās personas var piedalīties 90 dienas un visā šajā periodā tām tiek piemērotas šīs nodokļu atlaides. Likumprojektā bija paredzēts noteikt termiņa ierobežojumu 65 dienas.

Bišofa uzskata, ja lauksaimniecības sezona sākas no 1.aprīļa, tad vasaras sākumā 65 dienas ir pagājušas un pārējā sezonā šie pagaidu lauku darbos iesaistītie cilvēki nevar saņemt nodokļa atlaides. Deputāte uzsvēra, ka Latvijā 65 dienās nevar pagūt iesēt, izaudzēt un novākt normālu ražu, tādēļ minimālajam dienu skaitam jābūt 90 dienas.

Šo priekšlikumu debatēs aizstāvēja arī neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa. Viņa gan atzina, ka kritiski vērtē katru šādu eksperimentu, nosakot atlaides šaurai nodokļu maksātāju grupai, jo tas attālina darbaspēka nodokļa sloga samazināšanu kopumā. Taču viņa uzsvēra, ja kādai konkrētai grupai šādas atlaides tiek dotas, tad tas ir jādara pārdomāti.

Neļaut šiem cilvēkiem strādāt visu sezonu no 1.aprīļa līdz novembra beigām automātiski paredz radīt jaunu elektronisko deklarēšanas sistēmu, kuru uzturēs Lauku atbalsta dienests, kuram būs jāsadarbojas ar Valsts ieņēmumu dienestu, kā arī būs nepieciešami cilvēku resursi, kas šo sistēmu administrēs. Turklāt zemniekiem, darba devējiem būs nepieciešams divreiz dienā sniegt ziņas jaunveidotajā sistēmā.

Siliņa uzskata, ka cilvēkiem, kuri ir izkrituši no darba tirgus un viņu vienīgais ienākumu avots ir staigāšana no saimniecības uz saimniecību, nopelnot sev iztiku, ir jāļauj strādāt visu sezonu no 1. aprīļa līdz 30. novembrim, saņemot nodokļa atlaides.

Sākotnēji Siliņa pauda apņemšanos atbalstīt kolēģes Bišofas priekšlikumu, bet uzsvēra, ka ir nepieciešams iet tālāk un ļaut šādiem cilvēkiem strādāt, saņemot nodokļu atlaides visu sezonu.

Par Bišofas priekšlikumu balsoja 73, pret - 15, bet atturējās četri deputāti.

Paredzēts, ka grozījumi likumā par IIN stāsies spēkā 2014. gada 1. aprīlī.

Tāpat  otrajā lasījumā tika atbalstīti grozījumi likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kas paredz sociāli apdrošināt arī sezonas laukstrādniekus pensijai.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana