Teritoriju pārvaldība

Apstiprinātas Akvakultūras daudzgadu stratēģiskās pamatnostādnes 2014. – 2020. gadam

Ilze Vabole, AgroPols
11.12.2013

Valdība otrdien, 10. decembrī, apstiprināja Akvakultūras daudzgadu stratēģiskās pamatnostādnes 2014. – 2020. gadam, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Šis dokuments nosaka politiku akvakultūras sektora izaugsmei, pamatojoties uz līdzšinējo akvakultūras attīstību, laika gaitā konstatētajām problēmām un ES Kopējās zivsaimniecības politikas 2014. – 2020. gadam izvirzītajiem mērķiem.

Šajā plānošanas periodā zivsaimniecības, tostarp akvakultūras politika Latvijā balstās uz Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto vidēja termiņa politikas plānošanas dokumentu „Zivsaimniecības nozares stratēģiskais plāns 2007. – 2013. gadam”. Ar pamatnostādnēm nodrošina stratēģiskajā plānā iesākto pasākumu pēctecību, lai Latvijā aktivizētu produktīvas akvakultūras ražošanas attīstību.

ZM pārstāvji, gatavojot pamatnostādnes, vairākās notikušajās sanāksmēs kopā ar nozares pārstāvjiem, zivsaimniecības nevalstiskajām organizācijām, zinātniekiem u.c. sadarbības partneriem identificēja šādas galvenās problēmas, kas būtu risināmas nākamajā periodā līdz 2020. gadam:

- akvakultūras sektora mazā ražošanas produktivitāte un efektivitāte;

- sadrumstalota, savstarpēji konkurējoša ražošanas struktūra ar neskaidrām tirgus, it īpaši eksporta tirgus iespējām;

- sadarbības trūkums akvakultūras sektorā produkcijas ražošanā un realizācijā;

- vāji attīstīta zinātnes, izglītības un ražošanas saikne augstākas pievienotās vērtības un inovatīvu produktu ražošanā;

- produkcija ar zemu pievienoto vērtību, vāji attīstīta akvakultūras produkcijas apstrāde;

- nepietiekama statistiskā informācija un dati par akvakultūras sektoru.

Lai tiktu galā ar nosauktajām problēmām, ir plānota rīcība divos virzienos. Pirmais virziens paredz tirgū pieprasītu akvakultūras produktu efektīvu un inovatīvu ražošanu, ko var panākt, sniedzot atbalstu akvakultūras ražošanas attīstībai, tostarp vidi saudzējošu audzēšanas tehnoloģiju izmantošanai, kā arī produkcijas tirgus veicināšanai.

Otrais virziens paredz akvakultūras pētniecības attīstību un zināšanu pārnesi ražošanā, sniedzot atbalstu inovāciju izstrādei un ieviešanai akvakultūrā, nodrošinot sektoram nepieciešamo pētījumu veikšanu un konsultācijas, pilnveidojot apmācības un zināšanu pārnesi, kā arī pārskatot un pilnveidojot Centrālās statistikas pārvaldes rādītājus un nodrošinot ES Zivsaimniecības datu vākšanas programmas efektīvu izpildi.

Iecerēts, ka pamatnostādnes īstenos, piesaistot Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējumu un attiecīgu valsts budžeta līdzekļu daļu.

ZM būs jāsagatavo un Ministru kabinetā līdz 2018. gada 1. jūlijam jāiesniedz arī informatīvais ziņojums par pamatnostādņu īstenošanas gaitu 2014. – 2017. gadā, bet līdz 2021. gada 1. jūlijam – informatīvais ziņojums par pamatnostādņu īstenošanas gala ietekmes novērtējumu.

Akvakultūras daudzgadu stratēģiskās pamatnostādnes 2014.–2020. gadam stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana