Teritoriju pārvaldība

Apstiprināta subsidētās elektroenerģijas nodokļa likmes piemērošanas kārtība

Ilze Vabole, AgroPols
17.12.2013

Subsidētās elektroenerģijas nodokļa likums, kas spēkā stāsies 2014. gada 1. janvārī, nosaka atsevišķas nodokļa maksātāju grupas, kurām paredzēts piemērot subsidētās elektroenerģijas 5% nodokļa likmi. Lai nodokli varētu piemērot, Ministru kabinets otrdien, 17. decembrī, apstiprināja jaunus Ministru kabineta noteikumus „Noteikumi par subsidētās elektroenerģijas nodokļa piemērošanu”, kas noteic, kāda būs subsidētās elektroenerģijas nodokļa (SEN) likmes piemērošanas kārtība, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Noteikumi paredz, ka nodokļa maksātājus, kuri ir tiesīgi apliekamajiem ienākumiem piemērot SEN likmi 5 procentu apmērā, administrēs un kontrolēs Lauku atbalsta dienests (LAD).

Noteikumi noteic, ka nodokļa maksātājam LAD būs jāiesniedz pirmreizējā deklarācija, pierādot elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanas procesa atbilstību SEN likmes piemērošanai. Nodokļa maksātāji varēs iesniegt LAD pirmreizējo deklarāciju jau ar 2014.gada 2.janvāri, lai atviegloto SEN likmi varētu piemērot jau ar nākamo taksācijas periodu.

Tā kā nodokļa taksācijas periods ir viens kalendārais mēnesis, noteikumi paredz, ka nodokļa maksātājam piecu dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām būs jāiesniedz LAD informācija, lai dienests varētu izvērtēt nodokļa maksātāja taksācijas periodā izpildīto prasību un veikto darbību atbilstību SEN likmes piemērošanai. LAD ne retāk kā vienu reizi mēnesī būs jāapseko vismaz 1% nodokļa maksātāju, kam tiks piemērots atvieglotais SEN nodokļa režīms.

Nodokļa maksātāji varēs pieteikties SEN likmes piemērošanai saskaņā de minimis atbalstu, un noteikumi noteic kārtība, kādā iesniedzama nepieciešamā informācija de minimis atbalsta uzskaitei, un kārtību, kādā šī uzskaite tiek nodrošināta.

Noteikumi stāsies spēkā 2014. gada 1. janvārī un tiks publicēti oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” tīmekļa vietnē. Plašāka informācija par  noteikumiem par SEN piemērošanu pieejama MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana