Teritoriju pārvaldība

Apstiprināti grozījumi Zvejas un akvakultūras produktu tirgus intervences pasākumu administrēšanas un uzraudzības kārtībā

Ilze Vabole, AgroPols
18.12.2013

Ministru kabinets otrdien, 17. decembrī, apstiprināja grozījumus noteikumos „Zvejas un akvakultūras produktu tirgus intervences pasākumu administrēšanas un uzraudzības kārtība”, kas paredz uzdevumu Zemkopības ministrijai noteikt Latvijā atzītajām zvejas un akvakultūras produktu ražotāju organizācijām piemērojamo zvejas produktu sliekšņa cenu, kā arī zvejas produktu uzglabāšanas mehānisma ieviešanas tehnisko izmaksu un citu tai nepieciešamo finanšu apmēru, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Zivsaimniecības nozarē jānodrošina zvejas un akvakultūras produktu tirdzniecības intervences pasākumu nepārtrauktība jaunajā 2014.–2020.gada periodā, lai sekmētu nozares stabilitāti tirgū. Atrodoties starp diviem Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta plānošanas periodiem, tiek mainīti ES tiesību akti, kas regulē attiecīgās jomas – gan kopējo tirgus organizāciju, gan arī nozarei sniedzamā atbalsta jautājumus. Pēc 2013. gada beigām, ievērojot jauno kopējo tirgus politiku, ES dalībvalstīm pašām būs jānosaka atzīto zvejas un akvakultūras produktu ražotāju organizāciju piemērojamā zvejas produktu sliekšņa cena, kā arī tehnisko un citu finanšu izmaksu apmērs, kas izmantojams zvejas produktu uzglabāšanas mehānisma ieviešanai. Šādus noteikumus paredz 2013.gadā apstiprinātā Regula par zvejas un akvakultūras produktu tirgu kopīgo organizāciju, kas ir apstiprināta, bet vēl nav publicēta un stājusies spēkā.

Zivju uzglabāšanas tehnisko un citu finanšu izmaksu apmēra noteikšana uzskatāma kā nepieciešamie tehniskie priekšdarbi, lai varētu ieviest atbalsta pasākumus, kas nākotnē paredzēti Regulā par Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fondu un ko pieņems ne agrāk kā 2014. gada pirmajā pusē.

Grozījumi noteikumos veikti, lai varētu turpināt iepriekšējā plānošanas periodā īstenotos zvejas produktu tirgus intervences pasākumus, neradot negatīvu ietekmi uz zvejniecības sektora stabilitāti Latvijā.

Noteikumi „Grozījums Ministru kabineta 2008.gada 1.aprīļa noteikumos Nr.236 „Zvejas un akvakultūras produktu tirgus intervences pasākumu administrēšanas un uzraudzības kārtība”” stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” tīmekļa vietnē. Plašāka informācija par noteikumiem pieejama MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana