Teritoriju pārvaldība

Ar likuma izmaiņām veicinās kvalitatīvu šķirnes dzīvnieku ieguvi

Alina Lastovska, Nac.ag. LETA
27.02.2014

Saeima 27. februārī galīgajā lasījumā pieņēma Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likuma grozījumus, kas precizēs prasības vaislas dzīvnieku audzēšanas un ciltsdarba jomā, lai veicinātu kvalitatīvu šķirnes dzīvnieku ieguvi.

Likumā precizēta sertificēta vaislinieka un sertificēta vaislas materiāla definīcija, kā arī noteikts, ka vaislas lauksaimniecības dzīvnieks šā likuma izpratnē var būt tikai šķirnes lauksaimniecības dzīvnieks.

Papildus likumā precizētas Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzības un kontroles funkcijas, kā arī paredzēta dzīvnieku audzēšanā un ciltsdarbā iesaistīto saimniecību apsekošana un kontrole.

Precizēta arī šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizāciju kompetence. Lai dzīvnieku audzētāji vairāk uzticētos ciltsgrāmatas datiem un būtu pārliecināti par lauksaimniecības dzīvnieku izcelsmes patiesumu, organizācijas nodrošinās lauksaimniecības dzīvnieku izcelšanās pārbaudi. Izmaiņas likumā paredz arī to, ka organizācijas izsniegs izcelsmes sertifikātu ne tikai par pārdošanai paredzētiem vaislas lauksaimniecības dzīvniekiem, bet arī pēc īpašnieku pieprasījuma.

Likumā noteikts, ka dzīvnieks, kas iegūts no nesertificēta vaislinieka vai nesertificēta vaislas materiāla, ir izmantojams tikai produkcijas ieguvei, piemēram, gaļas, piena, vilnas ieguvei, bet zirgs - arī sportam vai darbam. Šādi dzīvnieki netiks uzskatīti par vaislas dzīvniekiem.

Tāpat likuma izmaiņas paredz ģenētisko resursu definīcijā ietvert arī mājdzīvniekus, jo Latvijā audzē Latvijas dzinējsuņus, kas ir vietējā šķirne un ir saglabājama.

Grozījumi attiecas uz lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem. Pēc Lauksaimniecības datu centra datiem, uz 2013.gada 1.jūniju Latvijā bija 44 584 ganāmpulki.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana