Teritoriju pārvaldība

Nozīmīgas izmaiņas brucelozes profilakses un apkarošanas kārtībā

Ilze Vabole, AgroPols
01.07.2014

Otrdien, 1. jūlijā, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus kārtībā, kādā veic brucelozes profilakses un apkarošanas pasākumus cūkām, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Izmaiņas nosacījumos izstrādātas, lai pilnvērtīgāk īstenotu brucelozes profilakses un apkarošanas pasākumus, tādējādi pasargājot cūkgaļas patērētājus no iespējas saslimt ar šo infekcijas slimību.

Izmaiņas nosacījumos paredz, ka no 2015. gada 1. janvāra kautuvē, ja tajā nokauj dzīvnieku no novietnes, kurai nav piešķirts vai saglabāts novietnes statuss, tad no tāda dzīvnieka Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pilnvarotais veterinārārsts ņem kontroles paraugu seroloģiskai izmeklēšanai.

Lai uzlabotu cūkkopības nozares uzņēmējdarbības vidi, tostarp gaļas produktu ražošanā, produktu un dzīvnieku izplatīšanā un tirdzniecībā, izmaiņas nosacījumos paredz pārejas periodu prasību izpildei par novietnes statusa iegūšanu novietnēm, kurām dzīvnieku īpašnieks vai turētājs vēlas saņemt novietnes statusu. Izmaiņas nosaka, ka pārejas periodā šādām novietnēm būs atļauta dzīvnieku pārvietošana un to produkcijas tirdzniecība 2014. gadā, kā arī dzīvniekus varēs ievest no novietnes, kurai nav novietnes statuss, ja ir veikti noteikumu projektā noteiktie laboratoriskie izmeklējumi.

Jāatzīmē, ka jaunie grozījumi nosacījumos dos iespēju arī novietnēm, kurās tur mežacūkas iežogotā platībā, iegūt un saglabāt novietnes statusu. Savukārt, lai dzīvnieku īpašniekam vai turētājam nepārprotami būtu piemērojamas noteiktās prasības novietnes statusa saglabāšanai, ir precizēta sivēnmāšu izmeklēšanas kārtība.

Tāpat izmaiņas nosacījumos paredz to, kā dzīvnieku īpašnieks vai turētājs novietnei var iegūt un saglabāt novietnes statusu, ja novietnē atrodas tikai tādi dzīvnieki, kas ievesti no citas ES dalībvalsts vai trešās valsts. Lai PVD varētu pārliecināties, ka novietnē esošie dzīvnieki ir veseli no brucelozes, kārtībā tiek noteikts, ka novietnē var ievest dzīvniekus tikai no tādas ES dalībvalsts vai trešās valsts novietnes, kurā pamatganāmpulka dzīvnieki ir seroloģiski izmeklēti.

Brucelozes profilakses un apkarošanas kārtībā izdarīti arī vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, tostarp precizēti termini „brucelozes diagnoze”, „novietne” un „no brucelozes oficiāli brīvas novietnes statuss”.

Brucelozes ierosinātājs Brucella suis ir valsts uzraudzībā esoša dzīvnieku infekcijas slimība, ar kuru slimo gan cilvēki, gan dzīvnieki.

Izmaiņas nosacījumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” mājaslapā www.vestnesis.lv. Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2013. gada 29. janvāra noteikumos Nr. 63 „Kārtība, kādā veic brucelozes profilakses un apkarošanas pasākumus cūkām” pieejama MK mājaslapā: saite.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana