Teritoriju pārvaldība

Veicinās vaislas tīršķirnes cūku audzēšanu

Ilze Vabole, AgroPols
23.07.2014

Otrdien, 22. jūlijā, valdība apstiprināja izmaiņas Ministru kabineta 2014.gada 4.februāra noteikumos Nr.73 „Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā, kā arī to ģenētiskās kvalitātes noteikšanai un produktivitātes datu izvērtēšanai”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Grozījumu mērķis - veicināt vaislas tīršķirnes dzīvnieku audzēšanu.

Ministru kabineta noteikumi nosaka pārejas posma valsts atbalsta finansējuma pārdali un apgūšanas kārtību ģenētiski augstvērtīgu vaislas dzīvnieku resursu saglabāšanai pa nozarēm. Cūku audzētāju šķirnes saimniecībās 2014.gadā noteiktā atbalsta intensitāte ir par 30 procentpunktiem zemāka, nekā tā bija sākotnēji noteikta 2012.gadā (90%), tāpēc ir palicis neizmantots piešķirtais finansējums. Lai veicinātu vaislas tīršķirnes dzīvnieku audzēšanu un sekmīgi apgūtu visu nozarei piešķirto pārejas posma valsts atbalsta finansējumu, cūkkopības nozarei ir palielināta atbalsta intensitāte līdz 88% par šķirnes saimniecībās un līdz 60% par pārraudzības ganāmpulkos esošajām vaislas sivēnmātēm.

Minētās izmaiņas palīdzēs saimniecībām saglabāt augstvērtīgas tīršķirnes sivēnmātes, īpaši ņemot vērā Latvijā konstatēto cūku infekcijas slimību – Āfrikas cūku mēri, un ļaus veikt profilaktiskos aizsardzības pasākumus.

Noteikumi „Grozījumi Ministru kabineta 2014.gada 4.februāra noteikumos Nr.73 „Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā, kā arī to ģenētiskās kvalitātes noteikšanai un produktivitātes datu izvērtēšanai”” stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumiem -MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana