Teritoriju pārvaldība

Veicinās vietējo pārtikas produktu iepirkumus

Saeimas Preses dienests
05.09.2014

Saeima 4. septembrī nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas paredz noteikt prasības un to piemērošanu zaļajam publiskajam iepirkumam, iegādājoties pārtikas produktus un ēdināšanas pakalpojumus, lai veicinātu vietējo ražotāju preču iepirkumu.

Šādas izmaiņas nepieciešamas, lai mazinātu Krievijas embargo ietekmi uz vietējiem ražotājiem. Valdības noteikumi būs jāizstrādā līdz šā gada 30. novembrim, teikts likumprojekta anotācijā.

Spēkā esošais regulējums ļauj iekļaut zaļā iepirkuma principus un prasības gan tehnisko specifikāciju prasībā, gan vērtēšanas kritērijos, taču praksē šādas prasības iepirkumu procedūras dokumentos tiek iekļautas tikai aptuveni 3,9% iepirkumu. Neskatoties uz to, ka ir izstrādātas vadlīnijas zaļā iepirkuma principu un prasību piemērošanai, ieteikumi pārtikas preču un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem un citi metodoloģiski materiāli, pasūtītāji visbiežāk izmanto kā kritēriju piegādātāju izvēlei zemāko cenu, norāda likumprojekta autori, valdošās koalīcijas deputāti.

Lai mazinātu Krievijas embargo ietekmi uz vietējiem ražotājiem, ir nepieciešams veicināt pārdomātu pārtikas preču patēriņu. Tiesiskā veidā vietējo ražotāju produktu iepirkumu var veicināt, izmantojot zaļā iepirkuma sniegtās iespējas, piemēram, ēdinot bērnus, izglītojamos, sociālās aprūpes iestāžu iemītniekus un pacientus ar svaigiem produktiem, bioloģiski audzētiem produktiem vai produktiem, kuru audzēšanā nav izmantoti pesticīdi vai minerālmēsli, ar izstrādājumiem, kuru ražošanā nav izmantotas sintētiskās krāsvielas un kas nesatur ģenētiski modificētos organismus, uzsver likumprojekta autori.

Likumprojekta autori uzskata, ka šādas izmaiņas palielinās vietējo ražotāju preču īpatsvaru publiskajos iepirkumos.

Kā ziņots, jau iepriekš valdošā koalīcija vienojās par pasākumiem, lai iepirkuma procedūrās atbalstītu vietējos lauksaimniecības produkcijas ražotājus. Kā norādīja valdošās koalīcijas politiķi, izmaiņas Publisko iepirkumu likumā un arī valdības noteikumu izstrāde veicinās to, lai pašvaldības un valsts institūcijas iepirkumos varētu izvēlēties Latvijā audzētus un ražotus pārtikas produktus.

Saeimas Preses dienests

x

Paroles atgadināšana