Teritoriju pārvaldība

Apstiprināta garantiju piešķiršanas kārtība kredīta brīvdienu iegūšanai komersantiem, kas cietuši no Krievijas ieviestā importa aizlieguma

Evita Urpena, LR Ekonomikas ministrija (EM)
09.09.2014

Ministru kabineta šā gada 9. septembra sēdē apstiprināti grozījumi noteikumos par garantijām komersantu un atbilstošu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību konkurētspējas uzlabošanai, kas dos iespēju Latvijas Garantiju aģentūrai (LGA) izsniegt valsts garantiju kredīta brīvdienu iegūšanai komersantiem Krievijas ekonomisko sankciju negatīvo seku mazināšanai.

Apstiprinātie grozījumi paredz garantiju sniegšanu saimnieciskās darbības veicējiem, kurus tieši vai netieši un finansiāli negatīvi ir ietekmējušas Krievijas Federācijas noteiktās sankcijas. Valsts garantiju pieejamība uzņēmumiem palīdzēs iegūt papildu apgrozāmos līdzekļus uzņēmuma darbības pašreizējai nodrošināšanai un eksporta pārorientēšanai uz jauniem eksporta tirgiem, uz laiku atliekot kredīta maksājumu veikšanu.

Garantijas tiks sniegtas par esošiem finanšu pakalpojumiem ar nosacījumu, ka tiek atlikta šī finansējuma pamatsummas atmaksa vismaz uz vienu gadu, bet ne vairāk kā uz diviem gadiem, un, ja ir nepieciešams, tiek papildus atviegloti finansējuma atmaksas noteikumi, nepalielinot finansējuma procentu likmi (turpmāk – kredīta brīvdienu garantijas).

Garantija tiks sniegta tikai tiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri pēc LGA atzinuma var atgūt ekonomisko dzīvotspēju, ja tiek īstenoti saimnieciskā darbības veicēja pārstrukturēšanas pasākumi.

Kredīta brīvdienas tiek paredzētas vismaz uz vienu gadu, bet ne vairāk kā diviem gadiem, kas ir nepieciešamais periods, lai saimnieciskās darbības veicējs varētu pārorientēties uz jauniem eksporta tirgiem, kā arī atjaunot savu likviditāti un atsākt finanšu pakalpojumu pamatsummas atmaksas.

Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2010.gada 26.oktobra noteikumos Nr.997 „Noteikumi par garantijām komersantu un atbilstošu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību konkurētspējas uzlabošanai” var iepazīties Ministru kabineta mājaslapā: http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40333165&mode=mk&date=2014-09-09

LR Ekonomikas ministrija (EM)

x

Paroles atgadināšana