Teritoriju pārvaldība

Piešķir papildu līdzekļus Valsts policijai un Valsts robežsardzei saistībā ar Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumiem

AgroPols
21.10.2014

Otrdien, 21. oktobrī, Ministru kabinets izdeva rīkojumu "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"", kas paredz piešķirt Iekšlietu ministrijai 64 567 euro (Valsts policijai (VP) 9 910 euro un Valsts robežsardzei (VRS) 54 657 euro).

Līdzekļi paredzēti, lai segtu izdevumus saistībā ar Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumu īstenošanu.

Jau ziņots, ka saistībā ar nepieciešamību efektīvi apkarot Āfrikas cūku mēri, no 2014.gada 2.jūlija līdz 2015.gada 1.janvārim vairākās Latvijas administratīvajās teritorijās ir izsludināta ārkārtēja situācija.

Saskaņā ar iepriekš minēto VP ir noteikti šādi pienākumi Āfrikas cūku mēra apkarošanai: pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pieprasījuma izveidot kontrolposteņus un nodrošināt amatpersonu dežūras posteņos uz ceļiem; iesaistīt amatpersonas Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumos slimības skartajās novietnēs, ja to īpašnieki nepakļaujas PVD amatpersonu norādījumiem; sadarbībā ar PVD pastiprināti kontrolēt transportlīdzekļus noteiktajās teritorijās, lai veiktu mājas cūku, mežacūku un to produktu pārvadājumu pārbaudes.

Tāpat VP organizēja un izvietoja stacionāros posteņus vairāku novadu pagastos, lai nodrošinātu policijas ekipāžu patrulēšanu karantīnas laikā.

Savukārt VRS ir pienākums pēc Valsts policijas pieprasījuma sniegt atbalstu Valsts policijai iepriekš minēto uzdevumu izpildē. VRS dzīvnieku izcelsmes produktu kontroli nodrošina Pededzes robežšķērsošanas vietā uz robežas ar Krievijas Federāciju, kā arī Kaplavas un Meikšānu robežšķērsošanas vietās ar Blatkrievijas Republiku. VRS tika noteikta arī papildu funkcija - dzīvnieku izcelsmes produktu kontrole. Tāpat VRS sniedza atbalstu arī izņemto vai labprātīgi nodoto dzīvnieku izcelsmes produktu nogādāšanai uz tuvākajām iznīcināšanas vietām. Sakarā ar to ir pieaugusi transportlīdzekļu nolietojuma pakāpe, autotransporta remonta izdevumi, kā arī degvielas izmaksas un amatpersonu nostrādāto virsstundu un nakts stundu skaits.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sniedzis nepieciešamo atbalstu, taču norādījis, ka tā faktiskie izdevumi saistībā ar veiktajiem pasākumiem Āfrikas cūku mēra izplatīšanās ierobežošanai ir nelieli, tāpēc papildu finansējums no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" VUGD nav nepieciešams.

Piešķirtais finansējums tiks izlietots, lai segtu izdevumus par laika periodu no 2014.gada 1.jūnija līdz 31.augustam.

Informāciju sagatavoja Gunta Skrebele, Iekšlietu ministrijas Administratīvā departamenta Sabiedrisko attiecību un organizatoriskā darba nodaļas vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana