Teritoriju pārvaldība

Paredz lauksaimniecības dzīvnieku pārvadāšanas transportlīdzekļu dezinfekciju pēc Āfrikas apmeklējuma

Ilze Vabole, AgroPols
12.04.2016

Lai iespējami nodrošinātos pret mutes un nagu sērgu, kas pašlaik strauji izplatās Lībijā un Marokā, pret vīrusa spēju izdzīvot un šā vīrusa potenciālajiem inficēšanās ceļiem, valdība otrdien, 12.aprīlī, apstiprināja aizsardzības pasākumu piemērošanu, ko paredz grozījumi noteikumos par mutes un nagu sērgas likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Lībija un Maroka ir potenciāla tranzīta valsts lauksaimniecības dzīvnieku transportlīdzekļiem, kas atgriežas ES no citām Āfrikas valstīm. Uz Lībiju no ES dalībvalstīm tiek eksportēts ievērojams skaits liellopu. Lauksaimniecības dzīvnieku transportlīdzekļi, tostarp kuģi, ko izmanto dzīvu lauksaimniecības dzīvnieku pārvadāšanai uz Lībiju un Maroku, var būt inficēti ar mutes un nagu sērgas vīrusu šajās valstīs un tādējādi radīt slimības ievešanas risku pēc to atgriešanās ES. Vispiemērotākais veids, kā mazināt vīrusa ātras izplatības risku lielos attālumos, ir lauksaimniecības dzīvnieku transportlīdzekļu atbilstoša tīrīšana un dezinficēšana.

Grozījumi noteikumos noteic, ka visiem lauksaimniecības dzīvnieku transportlīdzekļiem, kas pārvadājuši dzīvniekus uz galamērķiem Lībijā un Marokā, kā arī tiem, kas ES iebrauc no Lībijas vai Marokas, ir jānodrošina atbilstoša tīrīšana un dezinficēšana. Tīrīšanas un dezinfekcijas procedūra jādokumentē deklarācijā, ko transportlīdzekļa vadītājs (operators) ES robežšķērsošanas vietā iesniedz kompetentajai iestādei.

Ja transportlīdzeklis kontrolē tiek atzīts par pietiekami labi iztīrītu un dezinficētu, amatpersona izsniedz vadītājam (operatoram) sertifikātu. Transportlīdzekļa vadītājam (operatoram) ir jānodrošina, ka sertifikāts par lauksaimniecības dzīvnieku transportlīdzekļa un kuģa tīrīšanu un dezinficēšanu, tiek saglabāts vismaz trīs gadus.

Vienlaikus katras ES dalībvalsts kompetentā iestāde noteiks, vai transportlīdzeklim, ar kuru tiek vesta barība un dzīvnieki no vai uz slimības skartajām valstīm, robežšķērsošanas vietā ir jādezinficē riteņi vai jebkura cita transportlīdzekļa daļa, ja tas nepieciešams.

Noteikumi "Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 2.augusta noteikumos Nr. 582 "Mutes un nagu sērgas likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība"" stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un būs spēkā līdz 2016.gada 31.decembrim.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana