Teritoriju pārvaldība

Paplašināta Āfrikas cūku mēra riska zonu teritorija

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
02.08.2016

Valdība otrdien, 2.augustā, apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību. Grozījumi paplašina ĀCM riska zonas* Latvijā. 

Apstiprinātie grozījumi papildina ĀCM I riska zonas teritoriju - papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem tagad tajā ietilpst arī Baldones, Bauskas, Iecavas, Ķekavas un Stopiņu novads, Siguldas pilsēta, Siguldas novada Allažu un Siguldas pagasts, kā arī Vecumnieku novada Vecumnieku, Stelpes, Bārbeles un Skaistkalnes pagasts. 

Izmaiņas noteic, ka Ķeguma, Amatas, Mālpils, Salaspils, Ikšķiles, Jaunjelgavas, Neretas, Salas un Viesītes novads, Siguldas novada Mores pagasts, kā arī Vecumnieku novada Valles un Kurmenes pagasts ir iekļauts ĀCM II riska zonas teritorijā. Tāpat ĀCM II riska zonas teritorijā ietilpst viss Ogres novads un Limbažu pilsēta.

Savukārt ĀCM III riska zonas teritorijā, papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem, ietilpst Ainažu un Salacgrīvas pilsēta.

Visiem dzīvnieku īpašniekiem un dzīvnieku izcelsmes produkcijas ražotājiem, kuri atradās no ĀCM brīvā zonā, bet tagad ir nokļuvuši kādā ierobežojuma zonā, ir jāseko līdzi noteikumu izmaiņām un jāievēro visi attiecīgajā zonā noteiktie ierobežojumi un nepieciešamie biodrošības pasākumi. 

Ministru kabineta noteikumi "Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 17.februāra noteikumos Nr.83 "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība"" stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. 

* Pēc cūku mēra uzliesmojuma Latvijā noteiktā karantīnas teritorija zonām:

  • III riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas mājas cūku novietnēs un savvaļas cūku populācijā;

  • II riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas tikai savvaļas cūku populācijā;

  • I riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap III vai II riska zonu.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana