Teritoriju pārvaldība

Pieņemtas jaunas veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritē

Ilze Vabole, AgroPols
06.09.2016

Lai precizētu svaigpiena paraugu ņemšanas kārtību, marķēšanu un testēšanu, kā arī nodrošinātu svaigpiena kvalitātes datubāzes darbību atbilstoši reālajai situācijai, Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi noteikumu projektu svaigpiena aprites veterinārajām, higiēnas un nekaitīguma prasībām, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Noteikumus otrdien, 6.septembrī, apstiprināja valdība. 

Salīdzinājumā ar pašlaik spēkā esošajiem Ministru kabineta 2010.gada 9.februāra noteikumiem Nr.123 „Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei”, jaunā kārtība, kaut daudzviet precizēta, bet pēc būtības nemaina līdzšinējo svaigpiena aprites regulējumu. 

Noteikumos precizēti pircēja un pārstrādātāja pienākumi svaigpiena paraugu ņemšanas nodrošināšanai un biežumam, izmaksu segšanas kārtība, kā arī noteikti kritēriji derīgam svaigpiena paraugam. Tostarp arī precizēta darbība situācijās, kad noņemts nederīgs paraugs vai kādā no svaigpiena paraugiem konstatēta inhibitora klātbūtne. Pēc nederīga svaigpiena parauga noņemšanas izmaksas par atkārtota obligātā parauga ņemšanu un testēšanu būs jāsedz svaigpiena pircējam vai pārstrādātājam. 

Ministru kabineta noteikumi "Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei” stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”

AgroPols

x

Paroles atgadināšana