Teritoriju pārvaldība

Mainīta slaucamo govju un kazu pārraudzības kārtība

Ilze Vabole, AgroPols
13.09.2016

Lai iegūtu ticamus ciltsdarba pārraudzības datus, kas ļauj pareizi novērtēt govju ciltsvērtību un paaugstināt ciltsdarba efektivitāti ganāmpulkos un valstī kopumā, valdība otrdien, 13.septembrī, grozījusi slaucamo govju un slaucamo kazu pārraudzības kārtību, informēja ZM  sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. 

Veicot gadskārtējo virspārraudzību, kas ietver ganāmpulkos veiktā pārraudzības darba pārbaudi, salīdzina pārraudzībā aprēķināto govju ganāmpulkā iegūto kopējo piena apmēru ar piena apmēru, kas iepirkts no ganāmpulka un norādīts pārskatā par piena bilanci. Ja piena daudzuma atšķirība ir vairāk nekā 30 procenti, tad ganāmpulka īpašniekam prasa skaidrojumu. 

Tomēr pašlaik pieļautie 30 procenti ir ļoti liela atšķirība piena daudzumā, tāpēc noteikumu grozījumi noteic prasīt skaidrojumu un dokumentārus pierādījumus par piena daudzuma atšķirību pamatotību, ja piena apmēra atšķirība ir vairāk nekā 15 procenti. 

Grozījumi paredz pārraudzības datu anulēšanu (turpinot pārraudzības datu reģistrāciju) par attiecīgo periodu, ja ganāmpulka īpašnieks nevar pamatoti paskaidrot un ar dokumentiem pierādīt minētās piena atšķirības iemeslus. 

Noteikumos precizētas situācijas, kad ganāmpulkā tiek anulēti pārraudzības dati, vienlaikus apturot arī to reģistrāciju.

Noteikumi "Grozījumi Ministru kabineta 2016.gada 5.janvāra noteikumos Nr.13 "Slaucamo govju un slaucamo kazu pārraudzības kārtība"" stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”

AgroPols

x

Paroles atgadināšana