Citi raksta

Lietuvā konstatēts vēl viens Āfrikas cūku mēra gadījums

Nac.ag. LETA
06.08.2014

Lietuvā konstatēts vēl viens Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījums, šoreiz vīruss atklāts Utenas rajona privātsaimnicībā, trešdien, 6. augustā,  paziņoja Zemkopības ministrija.

Kā liecina ministrijas rīcībā esošā informācija, cūkas ārstētas ar antibiotikām, tomēr vēlāk nobeigušās. Analīzēs konstatēts ĀCM.

Šobrīd speciālisti uzskaita cūkas un ņem paraugus laboratoriskajām pārbaudēm trīs un desmit kilometru rādiusā ap fermu. Pēc pārbaužu rezultātu saņemšanas saimniekiem tiks ieteikts izkaut cūkas.

Kā norāda portāls "Vz.lt", šī ir pirmā reize, kad slimība konstatēta diezgan tuvu lielam gaļas pārstrādes uzņēmumam - "Utenos mesa". Kombinātu pārvalda Lietuvas gaļas pārstrādes kompānija "Biovela".

Šīs kompānijas ģenerāldirektora vietnieks Audrjus Kantausks uzsvēris, ka uzņēmums neietilpst nedz trīs kilometru aizsardzības zonā, nedz desmit kilometru uzraudzības zonā ap slimības perēkli, turklāt tajā veikti papildu biodrošības pasākumi un cūkas no ĀCM skartajiem rajoniem tas neiepērk.

"Cūkgaļas eksports uz Krieviju aizliegts jau no janvāra. Produkciju, ko pārdodam Muitas savienības valstīm, ražojam citā fabrikā. Draudu eksportam arī nav, Utenā tiek kauti tikai liellopi, kas arī tiek vesti uz Austrumu tirgiem," viņš pastāstījis.

Savukārt Lietuvas gaļas pārstrādātāju asociācijas direktors Egidijs Mackevičs norādījis, ka Utenas uzņēmuma liktenis būs atkarīgs no Pārtikas un veterinārijas dienesta prasībām.

"Ja kompānija ievēro visstingrākās biodrošības prasības, tās darbs parasti netiek apturēts. Izejvielas drīkst piegādāt no teritorijām, kurās infekcija nav atklāta, bet diezin vai drīkstēs pārdot auksti kūpinātus un vītinātus izstrādājumus, kas nes vislielāko peļņu," viņš spriedis.

Situāciju saistībā ar ĀCM piektdien atkal paredzēts apspriest Lietuvas valdības ārkārtējo situāciju komisijā, kas tiksies pēc iekšlietu ministra Alfonsa Barakauska ierosmes.

Lietuvā mežacūkām ĀCM konstatēts šā gada sākumā, bet jūlija nogalē slimības uzliesmojums tika atklāts lielā cūku kompleksā, kurā tika turēti 20 000 cūku. Kopumā septiņās Lietuvas pašvaldībās noteikts ārkārtējais stāvoklis, kas paredz ļoti stingrus biodrošības pasākumus, kā arī cūku pārvietošanas aizliegumu.

Jau ziņots, ka cīņai ar ĀCM Baltijas valstis un Polija Eiropas Savienībai (ES) lūgs atbalstu, kas varētu sniegties simtos miljonu litu. Pirms nedēļas četru valstu lauksaimniecības ministru apspriedē tika nolemts izveidot kopīgu veterināro dienestu ekspertu darba grupu, kas tiksies vismaz reizi divās nedēļās, lai analizētu aktuālo informāciju par ĀCM izplatību un apkarošanu un lemtu par vienotiem pasākumiem šīs bīstamās infekcijas ierobežošanā.

Lietuva uzņēmusies izstrādāt slimības apkarošanas pasākumu projektu, ko jau šonedēļ paredzēts nosūtīt Latvijai, Igaunijai un Polijai, lai līdz 15.augustam to varētu iesniegt Eiropas Komisijai. Paredzēts svarīgākos pasākumus lūgt atbalstīt 100% apmērā.


Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana