Viedokļi

Valsts budžeta samazinājums LLU var sagraut reģiona un tautsaimniecības attīstību

Juris Kālis, AgroPols
27.08.2009

26. augustā Jelgavas pilī notikušās Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Konventa un Padomnieku konventa, kā arī akadēmiskā personāla kopsapulces dalībnieki, lielā vienprātībā pieņēma Rezolūciju, kurā pausts satraukums un bažas par Latvijas attīstību ilgtermiņā.

Kolektīvā un tā sociālajos partneros neizpratni rada fakts, ka 2009. gada valsts budžetā universitātei sākotnēji paredzēto dotāciju 12,3 milj. latu apmērā samazināja līdz 6,2 milj., bet to, grozot budžetu un prognozējot nākamā gada budžetu, plānots samazināt līdz aptuveni 4,1 milj. latu. Tas nozīmē, ka kopējais valsts finansējuma samazinājums LLU var sasniegt 34%, reāli apdraudot studiju procesu.

Rezolūcijā uzsvērts, ka LLU Latvijas tautsaimniecībai gatavo augsti kvalificētus speciālistus vairāk nekā 70 dažādās studiju programmās, no kurām ap 40 apgūstamas vienīgi Jelgavā. Turklāt arī no Ekonomikas ministrijas deklarētajiem septiņiem prioritārajiem eksporta nozares segmentiem, kas dod vislielāko pievienoto vērtību, četriem - pārtikas rūpniecībai, kokapstrādei, metāla un metāla ražojumu izstrādei, kā arī transportam un sakariem - speciālisti sagatavoti tiek tieši LLU. Arī jauno studentu uzņemšana rāda, ka reflektanti ievērojami vairāk interesējas par inženierzinātnēm tādās studiju programmās kā “Meža inženieris”, “Mežzinātne”, “Pārtikas produktu tehnoloģija”, “Pārtikas zinības”, “Lauksaimniecības enerģētika”, “Mašīnu projektēšana un ražošana”, “Veterinārmedicīna” u. c.

Turklāt LLU ir vienīgā augstskola Zemgales plānošanas reģionā, kas, veidojot spēcīgu intelektuālo potenciālu un pētniecisko bāzi Jelgavā, Jelgavas, Auces, Skrīveru, Ozolnieku un vēl citos novados, lielā mērā sekmē visa reģiona ilgtspējīgu un līdzsvarotu attīstību. Ievērību pelna arī fakts, ka no visiem jaunuzņemtajiem pirmkursniekiem 68,9% nāk no Latvijas lauku novadiem, tostarp 43% no Zemgales plānošanas reģiona.

Izvērtējot šos un vēl citus faktorus, LLU kolektīvs ir apņēmības pilns darīt visu iespējamo, lai saglabātu savu augstskolu gan kā nacionālas nozīmes ar lauksaimniecību un laukiem saistītu universitāti, gan kā vienīgo augstskolu Zemgales plānošanas reģionā un aicina parlamentu un valdību rast universitātei pieņemamu risinājumu valsts finansējuma nodrošināšanā šajā un nākamajā gadā.

Kopsapulcē pieņemtā Rezolūcija adresēta Latvijas Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam, Ministru prezidentam, zemkopības, izglītības un zinātnes, ekonomikas, finanšu, kā arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana