Viedokļi

Alkohola ražotāji un tirgotāji valstsvīriem Ziemassvētkos dāvina tukšas degvīna pudeles ar melnu etiķeti

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
21.12.2009

Ministri, valdības vadītājs un vairāku Saeimas komisiju priekšsēdētāji Ziemassvētku apsveikumā no Alkohola nozares uzņēmumu apvienības (ARTA) šogad saņems tukšu 0,7 litru tilpuma degvīna pudeli ar melnu lentīti, krustu un drūmu etiķeti "Legālais alkohols 2009".

Par to biznesa portālu "Nozare.lv" informēja ARTA pārstāvji.

"Diemžēl dāsnas dāvanas šogad izpaliek, un tas ir viss, ar ko varam iepriecināt - gan tiešā nozīmē, gan simbolizējot valsts ieņēmumus no akcīzes nodokļa, ko ienes legālās alkohola nozares uzņēmumi," teikts ARTA Ziemassvētku apsveikumā premjeram, ekonomikas, finanšu, iekšlietu ministriem un ministriju atbildīgajām amatpersonām, kā arī Saeimas Tautsaimniecība agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājiem.

"2009. gads paliks nozares uzņēmēju atmiņā kā netālredzīgu, destruktīvu, uzņēmējdarbību graujošu lēmumu gads un nelegālās uzņēmējdarbības triumfa gājiens, kas veido jau 30% no visa Latvijas alkohola tirgus," teikts simboliskajā ARTA biedru apsveikumā.

Legālo alkoholisko dzērienu, izņemot alu, nozare ilgstoši bijusi viens no lielākajiem akcīzes nodokļu ienākumu avotiem valstij. Šogad realizētās sektora nodokļu politikas un "ēnu ekonomikas" uzplaukuma rezultātā legālā alkohola industrija piedzīvojusi 30% kritumu.

ARTA biedri uzsver, ka potenciāli neieņemtie nodokļi - aptuveni 68,8 miljoni latu, ko valsts zaudēja uz nelegālā alkohola tirgus rēķina, ņemot par pamatu akcīzes ieņēmumus no legālā alkohola tirgus litrāžas un nelegālā tirgus īpatsvara pieaugumu līdz 30%, varēja tikt novirzīti, piemēram, to budžeta vajadzību segšanai, kuru dēļ bija steigā jāveic beidzamie starptautisko aizdevēju prasītie budžeta konsolidācijas pasākumi.

Pieņemot, ka Ziemassvētki tomēr ir vēlējumu laiks un daži no tiem arī piepildās, alkohola nozari pārstāvošie uzņēmēji izteikuši arī savas vēlmes. Vīni vēlas, lai tiktu pieņemti grozījumi Krimināllikumā un Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot sodus par preču zīmju viltošanas mēģinājumu, palielinātu policijas tiesības iekļūt telpās, kurās notiek nelegālā alkohola tirdzniecība vai uzglabāšana, ierobežotu valstī ievedamā alkohola apjomu, bez akcīzes nomaksas atļaujot ievest tikai vienu reizi diennaktī, atceltu legāla alkohola tirdzniecības ierobežojumus, lai atņemtu papildu tirdzniecības iespējas "ēnu ekonomikai".

Tāpat ARTA biedri vēlētos panākt akcīzes līmeņa starpības samazinājumu starp Latviju un Krieviju, Baltkrieviju, Ukrainu - vai nu veicinot akcīzes nodokļa celšanu kaimiņvalstīs, vai samazinot akcīzes nodokļa līmeni Latvijā.

ARTA rosina domāt par to, kā sekmēt policijas aktīvu ieinteresētību nelegālā alkohola apkarošanā, piemēram, izmantot tās darba nodrošināšanai daļu no akcīzes nodokļa ieņēmumiem.

Kā ziņots, ARTA apvieno Latvijas alkohola nozares ražotājus un izplatītājus. Apvienība dibināta, lai veidotu sociāli atbildīgu, saprātīgi un stabili regulētu stipro dzērienu patēriņa tirgu Latvijā un attīstītu auglīgu dialogu ar valdību par nozares jautājumiem. ARTA kompānijas nodrošina 1440 darbavietas Latvijā. Kopējais ARTA biedru devums nodokļos Latvijas budžetā 2008.gadā veidoja 90 miljonus latu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana