Viedokļi

Neskaidrība par piena cenu attīstību saglabājas

Agnese Krieviņa, AgroPols
08.04.2010

Nīderlandes Rabobank publicējis kārtējo ceturkšņa piena tirgus apskatu, kurā norāda, ka piena tirgu šobrīd raksturo cenu nepastāvīgums. Pēc zemā kritiena pērnās vasara vidū, pārējo periodu līdz gada beigām bija vērojams straujš cenu kāpums, ko šī gada sākumā atkal nomainīja kritums. Šī gada sākumā piena produktu cenas USD samazinājās vidēji par 10-15%, bet atkal stabilizējās martā. Pēc bankas novērtējuma, ar šādu vērojamo cenas līmeni var sadzīvot gan patērētāji, gan arī tas ļaus stabilizēties piena ražošanai, taču neradot stimulu vērā ņemama ražošanas kāpumam.

Prognozējot cenu attīstību, bankas speciālisti paredz, ka 2010.gada otrajā ceturksnī kopumā piena produktu cenas saglabāsies ap pašreizējo līmeni, izņemot piena taukus, kam paredzams tālāks kritums, ņemot vērā lētāku aizvietotāju esamību.

Taču neskatoties uz paredzamo caurmēra stabilitāti, banka atzīst, ka joprojām saglabājas risks, ka piena produktu cenas var strauji pieaugt vai atkal samazināties.

Lielākā daļa risku gan vairāk norāda uz samazinājuma iespējām, taču šis risks ir samazinājies, salīdzinot ar periodu pirms trim mēnešiem.

Tiek vērtēts, ka salīdzinoši lielu cenu samazinājuma risku rada Eiropa, jo pastāv iespēja, ka ievērojami pieaugs ražošanas apjomi, uzsākoties ganību sezonai. Tas kombinācijā ar zemāku pieprasījumu ES iekšējā tirgū varētu palielināt piena produktu apjomu starptautiskajā tirgū. Turklāt papildu pastāv risks, ka vājinās EUR, kā rezultātā pastiprinās ES eksporta konkurētspēja. Rabobank eksperti uzskata, ka, īstenojoties kādai no risku kombinācijām, tiks radīts vērā ņemams spiediens uz cenām pasaules tirgū.


Avots: DairyReporter

AgroPols

x

Paroles atgadināšana