Viedokļi

Audzētāji: kartupeļu stādīšana jau pāri pusei, par cenām vēl pāragri runāt

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
18.05.2010

Latvijā kartupeļu stādīšana jau ir pāri pusei, bet par pašizmaksu un gaidāmajām cenām vēl pāragri runāt, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina biedrības "Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība" vadītāja Aiga Kraukle.

Kā sacīja Kraukle, šogad kartupeļu stādīšanu vēsā un aukstā laika dēļ nevarēja uzsākt agri. Aprīļa stādījumi nesadīgšot agrāk par maija pirmās puses stādījumiem, jo zeme bijusi auksta. Patlaban apstākļi ļoti labvēlīgi kartupeļu augšanai - ir gan mitrums, gan silta augsne.

Apstādītās platības pašreiz neesot vēl apzinātas, tomēr kopumā kartupeļu stādīšana jau esot pāri pusei. Būtiska ir atšķirība starp saimniecībām ar vieglākām un smagākām augsnēm. Smagāko zemju īpašnieki apstādījuši apmēram pusi no kopējās platības, kamēr vieglāko zemju īpašnieki jau ir beiguši vai gatavojas beigt stādīšanu.

Par ražas prognozi vēl pāragri spriest, teica Kraukle, jo svarīgi būs laika apstākļi bumbuļu aizmešanās laikā. Mitruma trūkumā gadījumā aizmetas mazāk bumbuļu, turklāt to nobriešanas laikā svarīgi, vai nebūs sausums, kas limitē ražu, savukārt pārlieks mitrums neļauj nosargāt pret lakstu puvi.

"Cenas kartupeļiem, visticamāk, nepieaugs. Tomēr daudz kas atkarīgs no lauksaimnieka iemaņām un pieredzes - jo lētāk zemnieks pratīs izaudzēt, jo lielāka iespējama peļņa, taču pašizmaksu bezgalīgi pazemināt nav iespējams. Īpaši tagad, kad kāpj cenas dažādām nepieciešamajām izejvielām un palīglīdzekļiem - augu aizsardzības līdzekļiem, degvielai utt. Protams, cāļus skaita rudenī, un tad varēsim spriest par reālām pašizmaksām un cenām", norāda Kraukle.

Zemnieki patlaban par nodoto kartupeļu kilogramu saņem piecus līdz septiņus santīmus, savukārt veikalā kilograma cena pieaug līdz pat 22-30 santīmiem. Lai gan tas neesot godīgi, tomēr kartupeļu audzētājiem nav izvēles, jo nepieciešama nauda pavasara sējas darbiem, atzīst Kraukle, bažījoties, ka arī šogad iepirkuma cena varētu nepārsniegt septiņus santīmus par kilogramu.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes aplēsēm, 2009. gadā kartupeļus Latvijā audzēja 30 000 hektāru platībā. Tas ir par 20,6% mazāk nekā 2008.gadā.

Kopējā kartupeļu raža 2009. gadā bija 525 400 tonnu, savukārt 2008. gadā tā bija 673 400 tonnas.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana