Viedokļi

Ingūna Gulbe: nav pamata satraukumam - graudu visiem pietiks

Aina Odziņa, AgroPols
20.08.2010

Intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe prognozēja, ka, ņemot vērā tendences pasaules tirgos, Latvijā pārtikas produktu cenu kāpums turpināsies, gan nenosaucot precīzu pieauguma apmēru. Viņa uzsvēra, ka pārtikas sadārdzināšanos tomēr bremzēs ražotāju sīvā konkurence reģionā, kā arī iedzīvotāju zemā pirktspēja.

I. Gulbe uzskata, ka ražotāji necels cenas "vienkāršajiem" produktiem, kā pienam vai maizes ķieģelītim, bet pacels cenu, piemēram, smalkākam sieram. “Tā kā maize un milti ir pamatprodukti, bet iedzīvotāju pirktspēja ir zema, tad ļoti būtisks cenu pieaugums parastai maizei un miltiem nav prognozējams. Būtiskāks pieaugums gaida ekskluzīvākus maizes un miltu izstrādājumus. Par cik procentiem - grūti teikt, jo, ražas novākšana nav beigusies ne tikai Latvijā, bet arī Krievijā un Eiropā. Graudu cenas nosaka biržas un tur nodarbojas ar spekulācijām un baumu par trūcīgu ražu izplatīšanu. Biržai neder mierīgi laiki, jo tad nopelnīt nevar. Piemēram, gada sākumā biržā cukura cena tika paaugstināta pat par 40%, noturējās apmēram mēnesi un tad strauji kritās, toties tajā laika sprīdī kāds labi nopelnīja. Birža ar augstajām graudu cenām mēģina noturēt satraukumu un nedrošību. Latvijas lauksaimniekiem gan tas ir izdevīgi eksporta ziņā, tomēr tendence ietekmē cenas vietējā tirgū”.

I. Gulbe domā, ka nav pamata satraukumam - graudu visiem pietiks, un cenas jau tagad pamazām slīd lejup. Ja pārtikas kvieši 13. augustā maksāja 215 eiro jeb 151 latu, tad 17. augustā -  205 eiro jeb 144 latus par tonnu. Latvijā graudu cenas turas vidēji no 120 līdz 140 latiem par tonnu.

Par piena produktu cenām I. Gulbe teica: "Jau labu laiku pasaules piena tirgū ir labs noiets un augstas cenas. Būtiski ir palielinājusies piena iepirkuma cena. Un ir likumsakarīgi, ka pieaugot piena izejvielas cenai, pieaug arī piena produktu cena, jo šeit izejvielas cenai ir lielāka ietekme uz gala produktu cenu nekā maizei. Piena pārstrādi arī nozīmīgi ietekmē energoresursu cenu pieaugums. Veikalos cenas ir cēlušās, jo ir pārslēgti līgumi ar piegādātājiem, kas notiek dažas reizes gadā".

Gaļas cenas, pēc Gulbes domām, varētu nebūtiski pieaugt, jo gaļas liellopu barošanā var iztikt arī bez graudiem, pietiks ar zāli, kuras šogad ir pietiekami. Lielāka ietekme sagaidāma uz putnu gaļas produktu un olu cenām, t. i. nozarēs, kur nepieciešami graudi.

 "
Pārtikas cenas celsies dabas katastrofu un zināmu biržas spekulāciju dēļ. Tomēr Latvijas ražotāji un tirgotāji nevarēs cenas "uzskrūvēt" debesīs vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, mēs esam ciešā sasaistē ar visu reģionu. Ja pie mums kāds pārtikas produkts pārlieku sadārdzināsies, tūlīt būs klāt lietuvieši, igauņi vai vācieši un savu analogo preci pārdos lētāk. Pārtikas nozarē ir ļoti liela konkurence un tik vienkārši cenas bez ļoti būtiska iemesla pacelt nevar. Otrkārt, pārāk lielu cenu kāpumu apturēs Latvijas iedzīvotāju zemā pirktspēja - ja cilvēkam nebūs naudas, viņš vienkārši attiecīgo produktu nepirks un meklēs lētāku aizvietotāju," intervijas nobeigumā atzina I. Gulbe.  

Pilnu interviju ar Ingūnu Gulbi lasiet "Nozare.lv" sadaļā "Intervijas. Viedokļi".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana