Viedokļi

Šolks: Pie piena produktu cenu kāpuma vainojami tirgotāji

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
22.02.2011

Pie tā, ka šogad strauji kāpj piena produktu cenas, ir vainojami tirgotāji, 22. februārī žurnālistiem uzsvēra Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) vadītājs Jānis Šolks.

"Atsevišķi lielveikalu tīkli, slēdzot šogad jaunos līgumus, paaugstināja tā dēvēto bonusu likmi par 2%-6%. Bonusi ir nauda, kas saskaņā ar līgumu pielikumiem ražotājam jāsamaksā mēnesi pēc produktu piegādes par apjomu, pozicionēšanu veikalu plauktos u.tml. Līdz šim bonusu apjoms bija vidēji 10%, tagad tas ir vidēji 15%, līdz ar to attiecīgi aug produktu cenas," sacīja Šolks.

LPCS uzskata, ka patlaban piena tirgū valda tirgotāju patvaļa, kuras ierobežošanai LPCS vērsīsies Konkurences padomē, lūdzot padziļināti izpētīt situāciju un, izmantojot savas tiesības, pieprasīt juridiskos dokumentus un pārbaudīt konkrētus faktus par tirgotāju nepamatotām prasībām pret piena produktu ražotājiem. Tāpat LPCS pieprasīs sniegt atzinumu par iespējamas konkurenci kropļojošas rīcības faktiem.

Tikmēr Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija (LPTA) 22. februārī paziņojusi, ka aizdomās par piena pārstrādātāju saskaņotu un pretlikumīgu rīcību, kuras mērķis ir piespiest mazumtirgotājus celt piena produktu iepirkuma cenas, plāno ar sūdzību vērsties Konkurences padomē.

Kā norāda LPTA vadītājs Noris Krūzītis, patlaban tiek īstenota agresīva ražotāju cīņa par iespēju celt pārtikas produktu cenas un publiski uzbrukumi tirgotājiem ir daļa no "ražotāju sāktās cenu celšanas kampaņas". Lielākais ražotāju spiediens skar piena produktu cenas - kopš gada sākuma ražotāji par aptuveni 10% centušies celt cenas vairāk nekā 300 piena produktiem.

"Žēl, ka Krūzīša kungs pēkšņi kļuvis tik nezinošs - 10% pieaugums ir objektīvi nepieciešams, jo pēdējā pusgada laikā par 2%-3% ik mēnesi pieaug piena kā izejvielas cena, turklāt aug arī elektroenerģijas cenas un nodokļi," norādīja Šolks.

Savukārt Konkurences padome šodien aicināja potenciāli cietušos uzņēmumus ziņot par pārkāpumiem atbilstoši likumā noteiktajam, norādot konkrētu informāciju.

Kopš 2008. gada, kad Konkurences likumā tika iekļauts dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā ļaunprātīgas izmantošanas jēdziens, padome ir pastiprināti uzraudzījusi lielo mazumtirgotāju, ražotāju un piegādātāju attiecības, pārbaudot, vai mazumtirgotāji nepiemēro netaisnīgus noteikumus attiecību uz preču atdošanu atpakaļ, neuzspiež dažādus nepamatotus maksājumus, atlaides, nenorēķinās nepamatoti garos termiņos.

Pārbaudes par konkrētajiem, likumā minētajiem pārkāpumiem Konkurences padome plāno turpināt, tomēr jebkāda iejaukšanās uzņēmēju attiecībās ārpus Konkurences likuma ietvara sniedzas ārpus iestādes pilnvarām, norādīja padomes pārstāvji.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana