Viedokļi

Aizsilniece: zemnieki sākuši aktīvāk pievērsties piensaimniecībai (papild.)

Aina Odziņa, AgroPols
10.03.2011

Piena nozarē Latvijā paveras aizvien plašākas perspektīvas – apgrozījums pieaug, Latgales zemnieki aktīvi apgūst struktūrfondus, turklāt drīz Jelgavā taps jauna piena pārstrādes rūpnīca.

Par šiem un citiem jautājumiem, otrdien, 8. martā, preses konferencē informēja LLKA valdes priekšsēdētāja vietniece un kooperatīva „Piena ceļš” valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece un „Trikāta KS” direktors Raimonds Freimanis.

"Gaidot jauno rūpnīcu, patlaban Lauku atbalsta dienestā aktīvi tiek iesniegti projekti jaunu fermu būvniecībai. Latgales pusē jau ir izveidojušās vairākas fermas ar 1000 govīm, kas ir ļoti liels skaits Latvijai," atzina kooperatīva "Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece, akcentējot, ka pēdējā mēneša laikā vairāki zemnieki lūguši uzņemt viņu saimniecības kooperatīvā.

Pagājušais gads piena kooperatīviem ir bijis sevišķi veiksmīgs, jo lielākajai daļai neto apgrozījums 2010.gadā, salīdzinot ar 2009.gadu, ir palielinājies, daudziem pat divkāršojies. Apgrozījuma pieaugums skaidrojams gan ar piena iepirkuma cenas kāpumu, gan ar iepirktā piena apjoma palielināšanos.

Kā skaidro Ilze Aizsilniece: „Lai arī biedru skaita pieaugums ir neliels, esošie biedri kāpina savus ražošanas apjomus. Tas nozīmē, ka palielinās uzticība piena kooperatīviem un cilvēki saredz tajā perspektīvu. Turklāt arī jaunā paaudze sāk pievērsties šai nozarei, veidojot biznesa saimniecības.”

Viens no Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas mērķiem ir attīstīt vertikālo kooperāciju, respektīvi, nodrošināt, ka kooperatīvi ne tikai savāc no biedriem svaigpienu un realizē tālāk pārstrādes uzņēmumiem, bet gan pārstrādā biedru saražoto pienu gala produktā, kā arī nodrošina tā nokļūšanu līdz patērētājam. 2008. gadā I. Aizsilnieces vadītais kooperatīvs „Piena ceļš” iegādājās A/S „Jaunpils pienotava”, tādējādi nodrošinot šo vertikālo kooperāciju. Tāpat pozitīvi piemēri ir piena kooperatīvs „Dundaga” un A/S „Trikātas siers”, kas pieder kooperatīvam „Trikāta KS”. Arī piena ražotājus apvienojošais kooperatīvs „Straupe” aktīvi strādā, lai nodrošinātu šo pilno ciklu. Kooperatīvs aktīvi strādā pie mazumtirdzniecības tīkla paplašināšanas. Nesen tam tika atvērti divi jauni veikali - Smiltenē un Rīgā.

Kā ziņots, SIA "Latvijas Piens", kura sastāvā ir trīs kooperatīvi - "Trikāta KS", "Piena partneri KS" un "Dzēse", attīstīs 10,4 miljonu latu vērtas jaunas piena pārstrādes rūpnīcas projektu Jelgavā. Patlaban Lauku atbalsta dienestā ir iesniegts biznesa projekts, kura vērtēšanas noslēgsies 17. martā. Ja projektu akceptēs, rūpnīca varētu sākt darboties 2012. gada vasarā. Pēc jaudām rūpnīca būs viena no lielākajām piena pārstrādes rūpnīcām Latvijā - piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas desmit stundās, sieru ražošanas jauda būs 500 līdz 600 tonnas mēnesī.

"Rūpnīcai piena pietiks. Patlaban pastāv visi priekšnoteikumi, lai piena daudzums nākamo divu triju gadu laikā pieaugtu, un deficīts, ko patlaban redzam, būtu iespējami mazāks. Ir salīdzinoši laba piena cena - ap 200 latiem par tonnu, turklāt piensaimniecībai piešķirts papildus 10% atbalsts no Eiropas struktūrfondiem. Patīkami, ka mūsu kooperatīvā rodas daudz jaunu fermu - biznesa saimniecību, kur strādā gados jauni cilvēki. Protams, ne visām saimniecībām atrisinājušās iepriekšējo divu gadu problēmas saistībā ar kredītu izsniegšanu, tomēr cilvēki tic nozares attīstībai," norādīja kooperatīva vadītāja.

Savukārt Raimonds Freimanis preses konferencē pastāstīja par SIA „Latvijas Piens” situāciju un biznesa plānā paredzēto rūpnīcas produkcijas struktūru. R. Freimanis norādīja: „SIA „Latvijas piens” nav tikai formāla vienošanās, tas ir darboties spējīgs uzņēmums. Turklāt uzņēmums ir atvērts jebkuriem zemniekiem. Tie, kas vēlas arī iesaistīties tajā, var droši iestāties kāda no trim kooperatīviem, kas ir izveidojuši SIA „Latvijas piens””.
„Trikāta KS” direktors arī norādīja, ka plānotajā rūpnīcā ražos produktus ar pievienoto vērtību, galvenokārt sierus. Rūpnīcā ražos „Trikātas siers” produktus, kā arī apaļos sierus un vājpiena koncentrātu.

Tāpat R. Freimanis preses konferencē uzsvēra, ka šā projekta mērķis ir nodrošināt zemniekiem adekvātu un stabilu tirgus cenu, nevis gūt maksimālu peļņu dažiem uzņēmuma īpašniekiem, kā tas ir daudziem Latvijas lielajiem piena kombinātiem. Tomēr R. Freimanis atgādināja: „Esam tikai starta pozīcijās, jo gaidām Lauku atbalsta dienesta izvērtējumu par projektu. Taču būtiski ir tas, ka šis jaunais pārstrādes uzņēmums piederēs zemniekiem, kas nozīmē, ka būs pats būtiskākais, kas nepieciešams pārstrādes procesa nodrošināšanai, un tas ir piens.”

AgroPols

x

Paroles atgadināšana