Viedokļi

Roze: Zivju resursu trūkums ir aktuālākā Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumu problēma

Leta
13.05.2011

Viena no aktuālākajām problēmām Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumiem ir zivju resursu trūkums, "Rietumu radio" sacīja zivju pārstrādes uzņēmuma "Kolumbija" projektu vadītājs, bijušais zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.

Viņš sacīja, ka šā gada sākums Latvijas zvejniekiem nav bijis labvēlīgs, līdz ar to zivju resursu ir maz, bet konkurence, pretendējot uz tiem, starp Latvijas un ārzemju uzņēmumiem ir liela.

"Katra tonna zivju, kas nonāk ārpus valsts robežām, rada zaudējumus Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumiem un samazina darbavietu skaitu," norāda Roze. Viņš atzīst, ka "Kolumbija" un citi Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumi "nevar Latvijas zvejniekiem piedāvāt augstāko zivju tirgus cenu, kāda tajā brīdī ir. "Toties mēs varam nodrošināt stabilus maksājumus un iepirkt zivis arī tajā brīdī, kad nosacīti ir krīze, nav pieprasījuma un zivju cenas būtiski krītas," sacīja Roze piebilstot, ka jāņem vērā arī apstāklis, ka dāņi un zviedri nemaksā nodokļus Latvijas valstij.

Kā sacīja Roze, ja Latvijā zivju pārstrādes uzņēmumi strādā, rodas konkurence un zivju iepirkumu cena turas salīdzinoši augsta. "Piemēram, tikko Latvijā pārtrauca mencu pārstrādi, dāņi uz pusi samazināja mencu iepirkumu cenas no Latvijas zvejniekiem". Mencu pārstrādi Latvijā esot iespējams atjaunot, taču tas esot sarežģīti. "Tas nozīmē, ka no jauna ir jāpalaiž ražošana, jāapmāca darbinieki un no jauna jāiekaro noieta tirgi," sacīja Roze.

Kā galvenos iemeslus, kāpēc Latvijas zivju apstrādes uzņēmumi nevar piedāvāt konkurētspējīgu zivju iepirkuma cenu, Roze min ražošanas apjomus, vietu tirgū un iespējamo atbalstu no valsts. "Piemēram, Dānijā kredīta likmes ir citādākas nekā pie mums, un tur saņemt ilgtermiņa kredītu zivju pārstrādes uzņēmuma modernizēšanai ir daudz vieglāk un izdevīgāk nekā Latvijā," sacīja Roze norādot, ka modernizētu zivju pārstrādes uzņēmumu Latvijā nav nemaz tik daudz.

Jautājums par valsts atbalstu zivju pārstrādes uzņēmumiem šodien Liepājā tikšot apspriests, tiekoties ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu. "Būs arī diskusija par kuģu sagriešanu, jo šis gads ir pierādījis, ka kuģu sagriešanas programmu būtu saprātīgi pārtraukt," informēja Roze.

Leta

x

Paroles atgadināšana