Viedokļi

Bārzdiņš: Latvijas iedzīvotāji ēd par maz augļu un dārzeņu

AgroPols
10.06.2011

Latvijas iedzīvotājiem būtu vairāk uzturā jālieto augļu un dārzeņu, jo viņi tos ēd nepietiekami daudz, 9. jūnijā diskusijā "Visa laba nezālīte" atzina veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS) (sk. arī rakstu http://www.agropols.lv/?menu=57&newsid=94768) .

Viņš sacīja, ka Latvijas iedzīvotāji dienā apēd ap 300 gramiem augļu un dārzeņu, bet minimālais nepieciešamais daudzums būtu vismaz 500 grami, bet Pasaules Veselības organizācija ir norādījusi, ka tieši nepietiekams augļu un dārzeņu daudzums uzturā ir faktors, kas var veicināt dažādas saslimšanas. Tikai jāatceras par higiēnas pasākumiem un pirms ēšanas jānomazgā augļus un dārzeņus, piebilda ministrs.

Bārzdiņš arī uzsvēra, ka cilvēkiem būtu jāizvēlas lokāli audzēti dārzeņi un augļi, jo tie, pirmkārt, ir veselīgāki un, otrkārt, šādi var atbalstīt arī vietējos zemniekus. Ministrs arī sacīja, ka veselīga uztura izvēle, kustības un aktīvs dzīves veids, kā arī spēja neizvēlēties kaitīgas lietas ir galvenie veselīga dzīves veida stūrakmeņi.

Savukārt dietologs Andis Brēmanis uzsvēra, ka uzturā būtu jāievēro divi principi - daudzveidību produktu izvēlē un mērenību produktu patēriņā. Bet dietoloģe Laila Meija pastāstīja par svaigēšanu - dzīvesveidu, kura piekritēji lieto uzturā tikai līdz 47 grādiem termiski apstrādātu ēdienu. Viņa sacīja, ka, lietojot šādu uzturu, cilvēkiem nav problēmu ar lieko svaru, samazinās holesterīna līmenis, tomēr pastāv risks, ka izveidosies kādu uzturvielu deficīts.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana