Viedokļi

Straujuma: Latvija ieinteresēta palielināt lauksaimniecības nišas produkcijas eksportu uz ASV

Ilze Vabole, AgroPols
05.01.2012

4. janvārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi (Judith Garber), informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Kaspars Funts. Tikšanās laikā zemkopības ministre ar ASV vēstnieci pārrunāja iespējas veicināt abu valstu sadarbību lauksaimniecības nozarē, tostarp tirdzniecības jomā un lauksaimnieciskajā izglītībā.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta palielināt lauksaimniecības nišas produkcijas eksportu uz ASV, jo Latvijā ražotā lauksaimnieciskā produkcija ir kvalitatīva un droša. Tāpat ministre norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta turpmākai sadarbībai lauksaimniecības izglītības jomā, ņemot vērā ASV sasniegumus izglītības un zinātnes jomā.

Savukārt ASV vēstniece Džūdita Gārbere norādīja, ka Latvijas ražotājiem ir iespēja piedāvāt savu nišas produkciju ASV, kā arī to, ka ASV ir atvērta pieredzes nodošanai izglītībā, zinātnē, pētniecībā un inovācijās.

ASV ir viens no lielākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem starp trešajām valstīm. Salīdzinot Latvijas tirdzniecības partnerus pēc eksportētās vērtības 2010. gadā, ASV ierindojās 2. vietā (1. vietā – Krievija, 3. vietā – Baltkrievija). Būtiski, ka Latvijas tirdzniecības bilance ar ASV pēdējos četros gados pastāvīgi ir bijusi pozitīva, t.i., Latvija uz ASV vairāk eksportē nekā importē lauksaimniecības un koksnes produktus. 2010. gadā uz ASV no Latvijas tika eksportēti lauksaimniecības produkti par kopējo vērtību 30,2 miljoni eiro, savukārt ASV Latvijā importēja lauksaimniecības produktus 25,6 miljonu eiro vērtībā. 2010. gadā no Latvijas uz ASV eksportēta koksne un koksnes materiāli 2,9 miljonu eiro apmērā, savukārt importējusi koksni un koksnes materiālus 0,4 miljonu eiro apmērā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana