Viedokļi

A.Miglavs atbild Kapitālam 2011/11

Andris Miglavs, Kapitāls
15.11.2011

1. Cik tālredzīga bija AirBaltic glābšana 

Konceptuāli vērtējot, noteikti glābšana bija tālredzīga. AirBaltic ir atsevišķa nozare. Tie nav tikai lidojumi, bet gan veels zināšanu kopums, kas piemīt Latvijai. Turklāt tā nav liela maksa par iespēju salīdzinoši lēti un sev izdevīgā laikā lidot uz faktiski jebkuru vietu pasaualē

2. Vai Francijas un Vācijas atbalstītā banku rekapitalizācija spēs glābt eirozonu? 

Citu variantu būtībā nav. Ja valdības vēlas saglabāt finanšu sistēmas stabilitāti, tām jāsaprot, ka bankas ir šīs sistēmas asinsvadi, kas jāodrošina ar pietiekamu asiņu daudzumu. Taču jārēķinās, ka rekapitalizācija atstās sekas. 

3. Vai Latvija spēs izpildīt visas prasības starptautiskā aizdevuma programmas noslēgšanai? 

Pat nesaistot to ar aizdevumu programmu, dominējošais vairums no šīs programmas prasībā būt jāveic katrai ekonomikai, kas vēlas sevi saglabāt. Atslēgas jautājums-  kā valdība un sabiedrība spēs izveidot un vienoties par izlgtspējīgu sociālo budžetu un pensiju politiku. 

4. Vai Fitch Ratings draudi smazināt krdītreitingu 12 Eiropas un AV bankām varētu ietekmēt arī Latviju? 

Tas nav pārsteigums, bet gan valdību parādu krīzes sekas. Turklāt, visticamkā, tas neaprobežosies ar dažām bankām. Un tas jau nevar neietekmēt jebkuras ekonomikas, tostarp Latvijas, nākotni. 

5. Vai Saeimai jāpieņem fiskālās disciplīnas likums? 

Viemēr esmu bijis par to, ka nav pieļaujams valsts budžeta deficīts ilgākā periodā par vienu gadu. Valstij un sabiedrībai jādzīvo saskaņā ar saviem līdzekļiem. Pašlaik vienīgais attaisnojums budžeta deficītam būt lielmēroga enerģijas ražošanas uzņēmuma finansēšanas vajadzības.      

Kapitāls

x

Paroles atgadināšana