Pieredze

Somijas lauksaimnieki kļūst par konkursa "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2015" uzvarētājiem

Sabīne Brice, Pasaules Dabas Fonds
06.11.2015

Somu pāris Markus Eerola un Minna Sakki-Eerola ir nominēti par Pasaules Dabas Fonda konkursa "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2015" uzvarētājiem. Apbalvojums pasniegts svinīgā ceremonijā Štrālzundē, Vācijā un iegūts par saimniecībā izmantotajām inovatīvajām, precīzajām tehnikām, kas palīdz veidot optimālu augsnes struktūru un novērš augu barības vielu noplūdi. Konkurss "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā" visās Baltijas jūras reģiona valstīs norit jau sesto gadu; tā mērķis ir parādīt un izcelt aktīvus un inovatīvus lauksaimniekus, kuri palīdz uzlabot Baltijas jūras stāvokli.

"Jau uzvara nacionālajā Somijas konkursā mums bija liels pagodinājums - uzvara reģiona līmenī ir fantastiska! Tas dod mums spēku turpināt savu darbu un dalīties pozitīvajā pieredzē ar citiem. Galu galā sadarbība un pozitīva attieksme ir galvenās lietas, kas nepieciešamas, lai lauksaimniecība kļūtu ilgtspējīga," saka Markus Eerola.

Markus Eerola un Minna Sakki-Eerola kopš 1990.gada saimnieko 340 hektāru lielā bioloģiskajā saimniecībā, kurā tiek audzēta labība. Abi vienmēr ir interesējušies par videi un Baltijas jūrai draudzīgu lauksaimniecību. 2010.gadā pāris uzsāka bioloģisko lauksaimniecību. Saimniecībā tiek audzēti dažādi graudaugi, uzturēti zālāji, kā arī veidotas buferzonas augu barības vielu noplūdes samazināšanai.

"Vissvarīgākais vides aizsardzībā ir holistisks skatījums, tādēļ katrā darbā, ko veicam savā saimniecībā, mēs ņemam vērā apkārtējās vides aspektus. Dabai draudzīgā lauksaimniecība ir arī mūsu lielākais trumpis, kad runa ir par mūsu produktu pārdošanu," saka Markus Eerola.

Precīzās lauksaimniecības metodes veido saimniekošanas pamatu Knehtilä fermā. Tehnoloģiju izmantošana augsnes analīzei, kā arī pielāgotu instrumentu izmantošana, ne tikai uzlabo vides stāvokli, bet arī sniedz optimālu ražu un ir palielinājusi saimniecības ienākumus.

Latviju šogad pārstāvēja Z/S "Vecsiljāņi", kur saimnieko Juris Sprukulis. Arī saimniecība "Vecsiljāņi" lieliski demonstrē, ka videi draudzīga ražošana iet roku rokā ar efektivitāti.

Pasaules Dabas Fonds jau iepriekš ziņojis, ka Baltijas jūra ir viena no visvairāk apdraudētajām jūrām pasaulē. Eitrofikācija jeb pastiprināta aizaugšana, kas galvenokārt rodas no lauksaimniecības, ir Baltijas jūras lielākā ekoloģiskā problēma. "Lauksaimnieki bieži tiek vainoti Baltijas jūras problēmās," saka Ingus Purgalis, Pasaules Dabas Fonda Baltijas jūras programmas vadītājs. "Ar šo konkursu mēs varam izcelt un parādīt citiem labās iniciatīvas, kas notiek Baltijas jūras reģionā. Lauksaimnieki ir daļa no risinājuma un vislabākais piemērs, lai sniegtu citiem saimniekiem jaunu iedvesmu mainīt savu saimniekošanas praksi un līdz ar to arī jūras nākotni."

Jāatgādina, ka godpilno "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2014" titulu deviņu Baltijas jūras reģiona valstu konkurencē pagājušajā gadā ieguva zemnieku saimniecība "Mežacīruļi" no Latvijas. Tas bija pirmais gads, kad kāda saimniecība no Latvijas tika novērtēta tik augstu reģionālā mērogā.

Konkursu "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā" organizē Pasaules Dabas Fonds kopā ar partneriem, lai izceltu labu un Baltijas jūrai draudzīgu lauksaimniecības praksi tādējādi mudinot reģiona lauksaimniekus aktīvi iesaistīties Baltijas jūras eitrofikācijas jeb pārmērīgas ūdensaugu savairošanās problēmas risināšanā. Konkurss ir starptautisks un tiek rīkots visās Baltijas jūras reģiona valstīs. Latvijā konkursa partneris ir Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.

Informācija par visiem 2015.gada finālistiem ir apkopota informatīvā materiālā, kas pieejams: http://www.pdf.lv/lv_LV/news/422/129/Saimnieki-no-Somijas-uzvar-konkursa-Gada-lauksaimnieks

Knehtilä saimniecības interneta vietne: www.knehtilantila.fi

Pasaules Dabas Fonds

x

Paroles atgadināšana