Zināšanas saimniekošanai

Atkārtosim saimniekošanas mācību

Sanita Spruģe, AgroPols
26.02.2007

Lai uzņēmums izdzīvotu mūsdienu mainīgajos dzīves apstākļos, kad apkārt esošā vide mainās ātrāk nekā spējam sekot līdzi, bieži sev nākas atbildēt uz jautājumiem:
• ko darīt?
• kurš risinājums pareizāks,
• kā zināt, vai izvēle attaisnosies.
Atbilde uz katru iepriekšējo jautājumu rada arvien jaunus, līdz nonākam pie viena no interesantākajiem - kur rast atbildes? To mēģināsim kopīgi atbildēt sarunu sērijā - kā ekonomiski vadīt savu saimniecību?
Mēs esam pārliecināti, ka jūs katrs savā dzīves pieredzē zināt daudz no visa tā, par ko rakstīsim šajā ciklā. Tomēr ticam, ka spēsim palīdzēt šīs zināšanas sakārtot, uzzināt arī ko jaunu un gūt jaunas idejas.
Kas man palīdzēs novērtēt pieņemto lēmumu izdevīgumu?
Rakstu sērija "Zemnieku saimniecības darbības stratēģijas noteikšana un ekonomiskā izvērtēšana" iecerēta kā palīgs - domu rosinātājs, savas saimnieciskās darbības un resursu plānošanai, izvirzīto mērķu sasniegšanai. Rakstu sērijā katrā turpinājumā tiks skarts kāds problēmjautājums, ar kuru jāsaskaras plānošanas procesā, un kas ietverts plānošanas procesa attēlā.
Raksturosim Latvijas lauksaimniecības nākotni, Latvijas lauksaimniecības attīstības prognozes. Sniegsim ieskatu plānošanas nozīmē un procesā, kā noteikt mērķus, lai tie būtu sasniedzami un novērtējami, kā novērtēt saimniecības rīcībā esošos resursus un ko darīt, ja nepieciešams piesaistīt papildus resursus, kā aizvietot tos. Analizēsim saimniecības specializāciju, kāda nozīme ir kooperācijai vai diversifikācijai. Lielākais uzsvars tiks likts uz saimniecības darbības novērtēšanu, analizējot iespējas jaunu ieguldījumu nepieciešamībai un iespējamībai.
Stratēģijas noteikšana - tā ir plānošana un ir dažādi veidi, kā plānot. Plānot var galvā vai uz papīra, bet, kā teicis kāds zemnieks, "saimniecības darbības un attīstības plānošanu var salīdzināt ar došanos ceļojumā". Proti: "Ja ceļojums nav ieplānots garš un nav jādara daudz, tad plāns var būt arī galvā, bet ja ieplānots garāks ceļojums, kas prasa lielu sagatavošanos un ir saistīts ar pārsteidzošām situācijām, tad labs plāns un pat tā uzrakstīšana uz papīra ir ceļojuma izdošanās pamatā."
Protams, atstājam iespēju katram pašam izzināt, prognozēt, vērtēt un lemt sev svarīgo...

AgroPols

x

Paroles atgadināšana